در گزارش لوازم حیوان خانگی عنوان شد
علل نگهداری یوزهادرتهران پابرجا می باشد
به گزارش لوازم حیوان خانگی دامپزشك پیشین یوزهای پردیسان اعتقاد دارد راه اندازی سایت تازه تكثیر یوز در استان ها و جابه جایی یوزها به آن سایت اتلاف هزینه خواهد بود و علل انتخاب تهران برای این كار همچنان معتبر است.
ایمان معماریان، دامپزشك حیات وحش، در گفتگو با خبرنگار مهر درباره طرح تكثیر یوزپلنگ ایرانی در اسارت در استان های سمنان و یزد اظهار داشت: به صورت كلی زمانی كه تصمیم گرفته شد دلبر از توران و كوشكی از میاندشت به تهران بیایند، گزینه های مختلفی وجود داشت كه كارشناسان داخلی و خارجی در جلسات مختلف آنها را بررسی كردند و در نهایت میان تهران، پارك ملی كویر، میاندشت، توران، خجیر و مناطق مختلف دیگر، «تهران» به علل بسیار انتخاب گردید.
معماریان خاطرنشان كرد: همچون علل این بود كه وقتی تكثیر در اسارت مطرح می شود، هر چقدر امكان مانیتورینگ بیشتر باشد و مراقبت بیشتر باشد بهتر است؛ چونكه هر روز باید به حیوان دسترسی داشته باشید. همینطور امكانات خاص برای اتفاقات اورژانسی كه امكان دارد برای یوزها بیفتد، همواره در تهران بیشتر بوده است. ازاین رو علل نهایتاً تصمیم گرفته شد كه این دو یوز به تهران بیایند و گزینه تهران انتخاب گردید.
وی تاكید كرد: هنوز همان علل پا برجا هستند و اتفاق تازه ای نیفتاده است كه تصمیم عوض شود و سایت تكثیر در یكی از زیستگاه ها راه اندازی شود. راه اندازی سایت تازه برای تكثیر سبب می شود نیروی كار اضافه ای نیاز باشد و از توجه محیط بانان كه موظف به حفاظت از زیستگاه هستند، كم شود؛ یك سری از بودجه ها را برای تكثیر هزینه كنند، زیستگاه ناامن شود و مشكلات دیگر به وجود بیایند. در واقع، سایت تكثیر مانند باغ وحشی است كه صرفاً امكان دارد بازدیدكننده نداشته باشد و این كه در زیستگاه باشد، منطقی نیست.
این دامپزشك حیات وحش درباره شرایط تكثیر نیمه اسارت توضیح داد: تكثیر نیمه اسارت با تكثیرهای دیگر متفاوت می باشد. تكثیر نیمه اسارت به صورت كلی، كاری است كه فقط در آفریقای جنوبی انجام شده است به این صورت كه فنس هایی بسیار بزرگ كشیده اند و در این فنس های بزرگ، حیوانات رهاسازی می شوند، به صورت طبیعی، شكار می كنند، طعمه ها هم در آنجا به صورت طبیعی تكثیر می شوند، همدیگر را پیدا و جفت گیری می كنند و گونه هایی كه با هم تعارض دارند، كنترل می شوند. طبیعت آزاد آفریقای جنوبی به صورت كلی به شكلی در حال تمام شدن است؛ حتی پارك های ملی و بیشتر جاهایی كه حیات وحش دارند، كاملاً فنس كشی شده اند و تقریباً تمامی مناطق آزاد به مناطق نیمه اسارت تبدیل گشته اند و به شكلی یك اسارت بزرگ تر را شكل داده اند.
وقتی تكثیر در اسارت مطرح می شود، هر چقدر امكان مانیتورینگ بیشتر باشد و مراقبت بیشتر باشد بهتر است؛ چونكه هر روز باید به حیوان دسترسی داشته باشید. همینطور امكانات خاص برای اتفاقات اورژانسی كه امكان دارد برای یوزها بیفتد، همواره در تهران بیشتر بوده است وی درباره تكثیر نیمه اسارت یوزپلنگ در آفریقای جنوبی اظهار نمود: این روند در آنجا چند دلیل مشخص دارد. یكی اینكه آنها چندین هزار یوز دارند كه سالیانه هزاران فرد آنرا از طبیعت آزاد می گیرند و وارد سایت های تكثیر در نیمه اسارت می كنند. به بیان دیگر، آنها با چند مجموعه چند هزار فردی روبرو هستند كه قابلیت شارژ مجدد از طبیعت را دارد.
معماریان اضافه كرد: در شرایط نیمه اسارت نسبت به اسارت، مدیریت روی افراد، كنترل بیماری ها، سلامتی و شرایط دیگر بسیار دشوارتر و در مواردی ناممكن می شود. یعنی نمی توان به راحتی مدیریت درمانی، مدیریت سلامتی و كنترل بهداشتی داشت و معرفی آنها و نحوه كار كردن با آنها خیلی سخت تر است. همینطور ریسك سلامتی در نیمه اسارت بسیار بیشتر است و میزان تلفات بر اثر این عوامل به نسبت شرایط اسارت بالاتر است. در شرایط كنونی ایران و وضعیتی كه ما در ایران داریم، با عنایت به این كه فقط سه فرد (دو فرد بسیار مسن و یك فرد جوان) داریم، فكر اینكه مانند آفریقای جنوبی تكثیر در نیمه اسارت را كه در شرایط كاملاً متفاوت آنجا و به علل مختلف انجام داده و می دهد در ایران اجرا نماییم، كار اشتباهی است.
این دامپزشك حیات وحش در پاسخ به نقدهایی درباره تغذیه یوزها با مرغ هورمونی و از بین رفتن توان تولید مثل آنها توضیح داد: اصل داستان چیز دیگری است. پروژه تكثیر در اسارت یوزهای پردیسان تا جایی كه پیش رفت، زیر نظر بهترین متخصصان دنیا انجام شد و طبق آخرین معاینات از دو فرد مسن تر پارسال توسط همان متخصصان، كماكان این دو فرد بعنوان افرادی كه هنوز قابلیت تولید مثل دارند شناخته می شوند؛ یعنی با اینكه با بالا رفتن سن، شانس كمتر می شود اما هنوز قابلیت تولید مثل را دارند.
معماریان درباره متخصصان و فعالیتهای موفق آنها در این حوزه اظهار داشت: یك بخش كار را با IZW انجام دادیم كه بزرگ ترین نهاد اروپایی است كه برای تكثیر گونه های حیات وحش در تمامی دنیا كار می كند و بخش دیگر را با Geo Life كه هر دوی این نهادها، رزومه كاملاً مشخص و موفقی دارند و در تكثیر گونه های حیات وحش موفق هستند و حداقل در مورد یوزها این طور است. همینطور در آسیا برای گونه های در خطر انقراض مثل كرگدن سوماترایی یا كرگدن سفید شمالی (كه به شدت بر اثر انقراض است و آخرین فرد نر آن سال گذشته تلف شد) تلاش كردند. گزارش IZW درباره كرگدن سفید شمالی را حتما دیده اید كه موفق شدند جنین این كرگدن را تولید كنند و موفق ترین نهادهای دنیا هستند كه در زمینه تكثیر گونه های حیات وحش به خصوص گربه سانان كار می كنند.
وی در ادامه اظهار داشت: فكر می كردم نسل آدم هایی كه فكر می كنند به مرغ ها هورمون می دهند، منقرض شده است. در واقع فقط مرغ های گوشتی از نظر ژنتیكی اصلاح نژاد شده اند كه در نتیجه آن در سن پایین تر به وزن بالا می رسند ولی برای این كار به هیچ عنوان از هورمون استفاده نمی گردد كه این هورمون بخواهد برای انسان ها و حیوان ها مشكل ایجاد كند. ضمن اینكه در شرایط اسارت، جیره غذایی كنترل و مدیریت شده با تنوع خاص در اختیار حیوانات قرار می گیرد. قرار نیست آن چیزی كه در طبیعت می خورند، مثلاً آهوی وحشی به آنها بدهند. فقط زمانی كه هدف رهاسازی است و می خواهند حیوانی را مجدداً به طبیعت برگردانند، شكارهای زنده در اختیار آنها قرار می دهند تا توانایی بازگشت به طبیعت را داشته باشند؛ وگرنه در هیچ جای دنیا چنین اتفاقی در شرایط اسارت نمی افتد.
راه اندازی سایت تازه برای تكثیر سبب می شود اولاً نیروی كار اضافه ای نیاز باشد و از توجه محیط بانان كه موظف به حفاظت از زیستگاه هستند، كم شود؛ یك سری از بودجه ها را برای تكثیر هزینه كنند، زیستگاه ناامن شود و مشكلات دیگر به وجود بیایند این دامپزشك حیات وحش درباره شبهات سقط جنین یوز ماده با تاكید بر اینكه سقط جنین دلبر را خودم رسماً اعلام كردم اظهار داشت: زمانی كه دلبر و كوشكی به تهران آمدند، برنامه زمان بندی شده ای با متخصصان بین المللی تنظیم كردیم كه مرحله به مرحله چه كارهایی انجام دهیم. به علل مختلفی مثل تغییر افراد و عرضه نظرات مختلف و.... اجرای برنامه زمان بندی ۶ ماهه به ۶ ساله كشید و اجازه داده نشد بخش هایی از كار در زمان خود انجام بشود و در نتیجه زمان از دست رفت و مشكلاتی به وجود آمد. برنامه هم این بود كه با عنایت به درصد شانس هایی كه وجود دارد؛ مرحله اول تكثیر در اسارت بر پایه جفت گیری طبیعی باشد كه با فراهم كردن ۶ جایگاه مختلف در پردیسان و جابجا كردن دلبر و كوشكی و كنترل كردن ۲۴ ساعته رفتارهایشان، این كار را شروع كردیم. آنها سه یا چهار ماه پس از آمدن به تهران، جفت گیری طبیعی داشتند اما متأسفانه ۴۵ روز پس از آن، علائمی از سقط جنین مثل خونریزی و … در یوزپلنگ ماده مشاهده شد.
معماریان افزود: همان گونه كه گفتم سقط جنین دلبر را خودم تأیید و اعلام كردم و پس از آن با تلاش بسیار اجازه بیهوشی و معاینه را گرفتیم كه متوجه شدیم عفونت رحم هم دارد و بلافاصله درمان های زیادی را آغاز كردیم. این اتفاق اگر در گربه اهلی می افتاد، حتما سفارش می شد كه رحم را خارج نماییم اما با عنایت به اهمیتی كه این گونه و این فرد دارد، با درمان های طولانی مدت و علیرغم مشكلات كلیوی شدید دلبر، توانستیم او را از نظر آزمایش های بالینی كاملاً سالم نگه داریم. حتی تا زمستان سال پیش فكر می كردیم كه امكان دارد تحت تاثیر این مشكلات، توانایی تولید مثل در خطر افتاده باشد ولی در معاینات صورت گرفته متوجه شدیم كه حتی از نظر تولید مثل همچنان می تواند مطرح باشد و مشكلی نیست.
وی اضافه كرد: پس از جفت گیری طبیعی، مرحله لقاح مصنوعی غیر پرخاشگرانه و غیر تهاجمی و سپس لقاح تهاجمی بود كه در این مراحل هم، یوزها به صورت ۲۴ ساعته رصد می شدند. مرحله بعد آموزش به آنها بود كه به هم نزدیك شوند و روزانه از آنها نمونه گیری نماییم تا زمان اوج فحلی را برای معرفی به یكدیگر و انجام لقاح مصنوعی مشخص نماییم. در مراحل پایانی كارهای IVF و … را انجام دادیم. این مراحل پله پله هم برای دلبر و هم برای ایران وجود داشتند كه البته گاهی به تعویق افتادند.
این دامپزشك حیات وحش درباره این شبهه كه مخالفت وی با جابجایی یوزها از پردیسان به علت تداوم منفعت مالی اش از آن مجموعه است، پاسخ داد: من حالا دیگر آنجا كار نمی كنم و در تمام مدتی هم كه آنجا بودم، قراردادی با سازمان نداشتم و هیچ دریافت مادی حتی یك هزار تومانی از آنجا نداشتم. درمان هایی كه انجام شدند و داروهایی كه مصرف شدند و همه لوازم و شرایط را خودم فراهم كردم؛ چون برایم مهم بود كه این اتفاق بیفتد. حتی در مورد تمامی كارهایی كه كارشناسان خارجی انجام دادند، سازمان محیط زیست كوچك ترین هزینه ای نكرد و تمامی هزینه ها را یا خودمان دادیم یا خود كارشناسان تقبل كردند كه انجام دهند.
معماریان خاطرنشان كرد: هزینه های بسیار گزافی برای كارهایی كه من تعریف كردم صرف شد كه هیچ كدام از آنها حداقل به شخص بنده پرداخت نشد و حتی حقوقی دریافت نكردم و برای داروها و درمان ها، رادیولوژی، سونوگرافی و حتی وسایل خودم هزینه كردم. هم اكنون هم آنجا نیستم كه این مورد بخواهد برای من سودی داشته باشد.
منبع: لوازم حیوان خانگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب