خون پرندگان سیبری را در ایستگاه مرگ می ریزند بعلاوه فیلم

خون پرندگان سیبری را در ایستگاه مرگ می ریزند بعلاوه فیلم

لوازم حیوان خانگی: از تهران سر تا پایشان بوی پرنده می دهد و شب تا سپیده دم در هوای سرد پاییزی با سرمایی که به مغز استخوان می زند، به انتظار میهمانان سیبری می نشینند تا با دانی که پاشیده اند از خجالت پرنده های مهاجر در معرض انقراض از راه خیلی دور رسیده دربیایند و با گره زدن بال ها و شکستن پایشان در همان آغاز دیدار سنگ تمام بگذارند!


با روشهایی که تکامل یافته و ناجوانمردانه تر شده حمام خون راه می افتد؛ پرنده هایی که نمی نشینند بلکه سقوط می کنند بر میزهای فروشندگان خردی که هر کدامشان یا قاتل پرنده اند و یا دلال آن؛ سقوطی که به قیمت تنها شدنشان و نسل کشی شان تمام می شود.
باور کردنی نیست اما واقعیت است که شکار می شوند تنها از روی چشم و هم چشمی در شکار و طمع برای ثروتمند شدن یک شبه از منبع طبیعت سخاوتمند؛ در این میان تنها گروه اندکی هستند که از سر بیکاری و اختتام کشت و کار برنج دست به پرنده کُشی می زنند؛ درآمد بالای ۱۰۰ میلیارد تومان حاصل از کشتار یک میلیون پرنده، صاحبان زمین های کشاورزی و بومیان را وسوسه می کند تا چشمشان را بر قتل عام پرندگانی همچون پرلا، چلینگر و غازها ببندند.
پرنده های سلاخی شده تحویل چوب دار( مزایده گذار و تعیین کننده قیمت) در بازار پرندگانی می شود که تنها یکی از آن در تمام شمال ایران و در قلب شهر فریدونکنار و در همسایگی بازار ماهی وجود دارد.
مثل همه حراجی های معروف دنیا با صدای بلند می خواند ۱۰۰" هزار تومان، نبود؟ ۲۰۰ هزار تومان نبود؟ و در آخر که قیمت غاز را جفتی ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان، تعیین می کنند و کار تمام می شود.

رونق شکار پرندگان مهاجر مثل سال های پیشین
فروشندگان در گفت و گو با خبرنگار ایسنا می گویند امسال شکار مثل همه سال های پیشین خوب بوده و تنها شاکی اند از کسانی که چوب لای چرخشان می گذارند و کارشان را غیر قانونی می دانند.
آنان بعد از ۱۰ سال درگیری با خبرنگاران و دوستداران محیط زیست دیگر حرفه ای شده اند؛ خبرنگار ایسنا را شناخته و به او هشدار می دهند موبایل و دوربین شکستن برایشان مثل اب خوردن است و ادامه می دهند، این پرنده ها به درد غیر بومی ها نمی خورد چونکه نه فقط پختن آنرا بلد نیستند بلکه کاسبی شان را هم بهم می زنند، ازاین رو روسری های رنگیشان را روی پرنده ها می کشند و آنها را به گاو صندوق ها و یخچال های پشت پیشخوانشان انتقال می دهند.
یکی از فروشنده ها که ظاهرا چوب دارشان هست میانه سخن را می گیرد و به عکس پشت سرش اشاره می کند؛ عکسی که با دیدنش اشک بر چشمانش می آورد و به خبرنگار می گوید" ما وطنمان را دوست داریم و اگر خیلی ها وارد این شغل شده اند از بیکاری و درد معیشت است نه از روی دلخوشی"!
او افزود: "اگر مسئولان خیلی دلشان می سوزد شغل بیاورند و پول من دیابتی بیکار را بدهند تا این کار را رها کنم."
اما از آن سو شهروندانی هستند که برای نوش جان کردنش به این بازار می آیند و پرنده ها را یا جفت جفت و یا چهار تایی، پرکنده و دل و روده درآمده به خانه می برند.

غاز در تنها بازار پرندگان شمال ایران جفتی ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان فروخته می شود
بسیار خوشمزه است و هم دوای هر درد! این را فریدونکناری هایی می گویند که مزه " مرغ هایی هوایی" زیر زبانشان رفته و فریزرهایشان با پرندگان مهاجر سیبری پر شده است، حتی همین حالا که انفلوآنزای پرندگان و کرونا با هم شایع شده و دامگاه داران را عصبانی از اعلام چنین خبری و کم شدن مشتری هایشان کرده، غاز را جفتی ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان می فروشند.
تنها زنان فریدونکنارند که می دانند چگونه بوی بد پرلا، کشتل و غازها را ببرند و با رب انار محلی تقدیم میهمانان ویژه شان بر روی سفرهای رنگین ترکیب شده با ماهی شکم پر و اردک های محلی کنند و شاید همین شده که همه بومی ها و دامگذاران و زمین داران و... با هم دستشان به خون پرندگان مهمانی آغشته باشد که غیر از گوشت خوشمزه شان برایشان تنها خیر و برکت به ارمغان می اورند.
از نابودی آفت های زمین هایشان بدون استفاده از مواد شیمیایی گرفته تا پر کردن شهر با اواز خوششان و مرهم درد مردمان افسرده شده از قتل های لحظه به لحظه کرونا، از خاصیت های پرندگان رنگارنگ حیرت انگیزی است که هزاران کیلومتر راه امده اند تا در تالاب ها، آبگیرها و شالیزارهای از قبل اماده شده برای آنها فرود بیایند و دمی بیاسایند.
پرندگانی که بعد از ساعت ها مسافرت انتظار میزبانی مهربانانه دارند اما از همه جا غافل پایشان را جای سفتی نمی گذارند و هر چند با استرس از بوی ادمیزاد در زمینهایی فرود می آیند که آب و نان قبل از مرگشان را می دهند.

۹۰ درصد پرندگان مهاجر فرود آمده در فریدونکنار شکار می شوند
هر چند "امید" هم زخم خورده همین شکارچیان است که جان یارش را گرفتند اما پرندگان مهاجر دیگر همچون فلامینگوها و پلیکان ها مثل درنای تنهای سیبری خیلی خوش شانس نیستند که محافظت شوند بلکه به سرنوشت ۹۰ درصد پرندگانی گرفتار می شوند که در مناطق به ظاهر حفاظت شده از نظر محیط زیست یعنی سرخ رود، ازباران و فریدونکنار فرود می آیند.
از سه میلیون پرنده مهاجری که از سرزمین های شمالی سیبری مسیر بقایشان را طی می کنند و برای زمستان گذرانی به جنوب آسیا و استانهای شمالی می رسند یک میلیون شان تنها در مازندران شکار می شوند و انها که شانس می اورند و حرام گوشتند سر از باغ پرندگان، که ظاهرا صاحبش هم "سماک" و چوب دار پرندگان در بازار است و هم تامین کننده قسمتی از باغهای پرندگان در سرتاسر کشور.
فلامینگوهای زیبایی که باقی عمرشان را در مکانی غیراستاندارد خواهند گذراند و با سوء تغذیه و بیماری که گریبان سایر همسفرانش را هم می گیرد زیبایی شان را از دست می دهند و در نهایت در تنهایی و با بیماری بر روی سیمان های باغ نفرین شده جان می دهند اما برای مدیر این باغ خیالی نیست چونکه خودش یکی از همان کسانی است که می تواند جای آنان را با پرندگان دیگر پُر کند.
برادر و شریک صاحب باغ پرندگان اما ادعای دیگری دارد و اعتقاد دارد که برادرش برخلاف آنچه درباره اش می گویند حامی پرندگان است و امینی دارد که به واسطه او به صیادان پول می دهد تا کمتر شکار کنند و یا به دانش آموزانی که به باغ پرندگان می آیند آموزش می دهد که پرندگان را آزاد کنند.
وی در گفت و گو با ایسنا ادعا نمود که صیادی کم شده و تنها در منطقه تالاب فریدونکنار است که پرندگان مهاجر به روش کرس شکار می شوند، علاوه بر آنکه صیادان روزانه هر کدام ۳۰ کیلو گندم به قیمت هر کیلو ۵۰۰۰ تومان می پاشند تا پرندگان از گرسنگی نمیرند.
او تصریح کرد نه بیماری آنفلوانزایی در بین پرندگان دیده و نه از تعداد پرندگان مهاجر کم شده است، علاوه بر آنکه باید برای کاهش صید پرندگان که سنتی ۳۰۰ ساله در این منطقه است فرهنگ سازی شود تا کم کم کاهش شکار جا بیفتد.
اما داستان شکار پرندگان به همین جا ختم نمی گردد و به همین سادگی ها نیست که صاحب باغ پرندگان به آن دلخوش است؛ مافیای پرندگان سردسته ۱۰ تایی دارند و ۲۰۰ عضو اتحادیه ثبت نشده در هیچ دفتری اما شناخته شده برای همه مازندرانی ها؛ از مدیرکل هایی که فریدونکنارند گرفته تا محیط بانانی که بیخ گوش دامگاه ها و بازار پرندگان خانه دارند و تازه از طرف شکارچیان متهم می شوند به همدستی با دوستداران محیط زیست که شبانه تیر هوایی می زنند و منور می اندازند تا پرندگان را هوا کنند.
محیط بانی که نه فقط جرات نزدیک شدن به مافیای شکار را دارند بلکه به شکارچیان قسم می دهند، آنها نیستند که پرندگان را فراری می دهند بلکه آنها تنها کسانی هستند که هنر می کنند در منطقه سوته فریدونکنار از درنای امید محافظت کنند و با چهار همکارش با حقوقی ناچیز و بیمه و یک کانکس بعنوان محل زندگی و نگهبانی از ساختمان دو طبقه محیط زیست، ۱۵ روستای مناطق اطرافش را گز کنند.

پرندگان مهاجر مازندران مقطوع النسل شده اند
این محیط بان به ایسنا تاکید می کند که هم پرندگان مهاجر مازندران مقطوع النسل شده اند و هم روزی شکارچیان کم شده است.
دام گذار می داند که روزی شان با بکارگیری روش خونبار "کرس" کم شده است چونکه بطور طبیعی در دامگاه هایی که بر روی زمین های کشاورزی قرار دارند نهایتا هر شب تنها یک تا ۲ پرنده شکار شود و مسئولان هم با مخالفت دوستداران محیط زیست در این سالها تنها توانستند که دامگاههای موجود در زمین های کشاورزی را جمع آوری کنند اما پرنده گیری به روش "کرس" که پرندگان را قتل عام می کند هنوز در چند نقطه اصلی فرود پرندگان جمع آوری نشده است.
این محیط بان مثالی برای خبرنگار ایسنا می آورد و داستان تلخ این روزهای پرندگان را به مسافرانی تشبیه می کند که بعد از پیمودن مسیری طولانی به خانه شما می آیند و انتظار پذیرایی دارند تا خستگی در کنند و آب و غذایی میل کنند اما پرندگان مهاجر سیبری خسته از هزاران کیلومتر بال زدن در هنگام فرود غذای مرگشان را می خورند و اب قبل کشته شدن را می نوشند.
او از روش کرس بعنوان بدترین روش شکار پرنده یاد می کند که می تواند در چندین مرحله حدود ۵۰ پرنده در یک شبانه روز شکار کند؛ قفس های توری کرس ۲ متر ارتفاع دارند و درهای این قفس ها یک متر و ۸۰ سانتیمتر طول دارند.
آنها با کمک پرندگان محلی راه بلد، پرندگان خسته از راه رسیده را به سمت دامگاه بوجود آمده با روش کرس می کشانند؛ در روش کرس دو طرف پرچین می گذارند و سرش هم که تور قرار دارد و تنها دریچه ای را برای آمدن پرنده های مهاجر به همراه پرنده های محلی باز می گذارند.
قفس ها به شکل مثلث ساخته می شوند تا بتوانند پرنده ها را دریک نقطه جمع کنند. برخی قفس ها ۱۰ متر و برخی قفس های کرس ۲۰ متر طول با عرض ۴ تا ۵ متر دارند.

تعداد دامگاه های زمین های کشاورزی و نیز کرس ها بسیار کم شده اند
به گفته این محیط بان تا پیش از این هر فردی برای خودش یک تا دو دامگاه به روش کرس داشت ولی الان تعداد دامگاه های زمین های کشاورزی و نیز کرس ها بسیار کم شده اند، گرچه هنوز هم در بعضی مناطق عمده فرود پرندگان از روش کرس استفاده می کنند؛ بیشترین شکار پرنده معمولا در دومای فریدونکنار و یا ازباران صورت می گیرد و البته میزان شکار بسته به محل دامگاه متفاوت است.
به عقیده محیط بان، نبود شغل یکی از دلیلهای اصلی شکار غیرمجاز پرندگان است چونکه نه زمین کشاورزی دارند و نه کار و کاسبی تجاری، علاوه بر آنکه چشم به هم چشمی حتی در پهن کردن تور در زمین های کشاورزی وجود دارد و گاهی یک پرنده بیشتر شکار نمی کنند و تنها برای تفریح و خوردن گوشت پرنده مهاجر مبادرت به این کار می کنند.
کشاورزان در شب های تاریک ماه که دو روز در ماه می شود با هم قرار می گذارند که راه های روستایی شان را ببندند و در سکوت شب تورهایشان را پهن کنند و به شکار بپردازند؛ برای ۳۰ روز گندم می پاشند تا در زمین های کشاورزی به روش "شدوم" ماهی ۲ بار شکار کنند، تازه اگر بخت یار باشد و باد و باران نیاید و دوست داران محیط زیست تیر هوایی نزنند.
اما از ان سو، آنچه صدای دوستداران محیط زیست را درآورده قتل عام دسته جمعی پرندگان مهاجر با استفاده از روش کرس است.

شرط شکارچیان برای کنار گذاشتن شکار پرندگان مهاجر
محیط بان به جلسات گوناگون میان مسئولان و شکارچیان اشاره نمود و در نهایت اظهار داشت: شکارچیان تالاب فریدونکنار پیشنهاد دادند که هزینه نگهداری تالاب برای تبدیل کردن آن به مکان توریستی و پرنده نگری را به آنها بدهند و در مقابل آنها هم شکار را کنار می گذارند ولی پاسخ درستی به آنها ندادند و این طرح تا حالا با شکست روبرو شده است.
به گفته او، حتی حقوق محیط بانی هم ناچیز است چه برسد به هزینه کرد برای این مورد و تنها عامل ماندگاریش در کانکس محیط بانی، بیمه خود و خانواده اش از طرف محیط زیست است.
تیرهوایی دوستداران محیط زیست برای فراری دادن پرندگان مهاجر
وی به تلاشهای دوستداران محیط زیست برای محافظت از پرندگان مهاجر با دست خالی اشاره نمود و اضافه کرد: دوستداران محیط زیست در شب هایی که در زمین های کشاورزی تور پهن می کنند تیرهوایی می زنند و منور هوا می کنند و در این شرایط شکارچیان، محیط زیست را در این امر مقصر می دانند و گلایه اش را پیش محیط بانی ها می کنند و از آنها می خواهند جلوی ان جی او را بگیرند.
تعداد محیط بانان برای نظارت خیلی کم است به طوریکه برای ۱۵ روستا تنها ۴ محیط بان فعالیت می نمایند با این شرایط چگونه می توان جلوی شکارچیان را گرفت. مگر یک محیط بان فرصت می کند در طول روز به چند روستا سر بزند.
محیط بان منطقه سوته امل گفت اگر واقعا می خواهند جلوی شکارچیان را بگیرند باید از دامگذار بپرسند و جلوی انها را بگیرند.

برخی شکارچیان روزی یک میلیون تومان کاسب می شوند
او به درامد شکارچیان در روزهایی اشاره نمود که مرغ هنوز به ۱۵ هزار تومان هم نرسیده بود و افزود: اگر شکارچیان روزی ۱۰ پرنده از نوع پرلا شکار کنند روزی ۵۰۰ هزار تومان کاسب می شوند و حتی امکان دارد تا روزی یک میلیون تومان هم کاسب شوند که درامد خوبی به حساب می آید چونکه ماهی ۱۵ میلیون تومان در می آورد و البته این سطح درآمد شامل دامگاه ها در مناطقی می شود که محل مناسبی برای فرود پرندگان به حساب می آید.
به گفته این محیط بان این حرفه آنقدر سودآور است که کشاورزان زمین هایشان را بعنوان دامگاه از ماهی یک تا ۱۰ میلیون تومان به شکارچیان اجاره می دهند. بعنوان مثال حالا که گرانی شده و قیمت مرغ و اردک محلی افزایش یافته، اساسا قیمت پرنده های مهاجر هم افزایش می یابد. بعنوان مثال قیمت " کشتل" پارسال ۳۰ هزار تومان بوده که امسال به ۱۰۰ هزار تومان رسیده است.
او از حساسیت های بوجود آمده در ارتباط محیط بانان با شکارچیان گفت و مثال می اورد؛ یک شب شکارچی در دامگاهی از او خواست که برایش نان ببرد که در همان لحظه از محیط زیست با او تماس گرفتند و از او علت حضورش در دامگاه شکارچیان را جویا شدند.

همدستی ها برای فروش پرندگان مهاجر در فریدونکنار
آنچه صدای همه را درآورده همدستی ها در قانونی کردن فروش پرندگان مهاجری است که در معرض انقراضند و با شکار نسل شان نابود می شود.
اسماعیل کهرم، استاد پرنده شناسی نیز در گفت و گو با همشهری ضمن اشاره به مافیای قدرتمند صید پرندگان در فریدونکنار گفته بود " که ایستگاه های زمستان گذرانی، سال هاست که به قربانگاه پرندگان مهاجر تبدیل گشته است این درحالی است که روزگاری این ایستگاه ها امن ترین محل برای زمستانگذارنی پرندگان مهاجر بود، ولی اکنون سالانه بیش از ۴۰۰هزار پرنده مهاجر در سرتاسر ایران قربانی طمع و آز متخلفان صید می شوند و دراین میان فریدونکنار بیشترین سهم را دارد.
او راه مقابله را حمایت قوه قضاییه و نیروی انتظامی ازسازمان حفاظت محیط زیست در برخورد قاطع و بدون چشم پوشی با متخلفان دانسته و یادآور شده بود: از ۴۰سال پیش، تور هوایی برای صید پرندگان مهاجر ممنوع شد؛ در آن زمان در فصل مهاجرت ما با هواپیماهای سبک بر فراز تالاب های شمال کشور پرواز و وضعیت پرندگان مهاجر را رصد می کردیم، طبیعی است که هر جا تور هوایی می دیدیم بلافاصله خبر می دادیم و این تورها جمع آوری و اگر پرنده ای در تورها هنوز زنده بود رهاسازی می شد، اما الان چشمها را روی فاجعه ای که هر سال در فصل زمستانگذرانی اتفاق می افتد بسته اند.
مافیای پرندگان از صید پرندگان ثروتی به هم زده اند که آدم حیرت زده می شود
کهرم اظهار داشته بود: وقتی می گوییم مافیا، این عین حقیقت است. برای اثبات این ادعا بروید زندگی متخلفان صید پرندگان را ببینید. آنها از صید پرندگان چنان ثروتی به هم زده اند که آدم حیرت زده می شود. وقتی هم می گویید چرا صید می کنید می گویند برای تامین معیشت. آخر این چه معیشتی است. آنها در حالی معیشت را بهانه می کنند که زمین های فریدونکنار بهترین برنج را تولید می کند و هر سال ۲بار برنج برداشت می کنند.
این پرنده شناس تاکید کرده بود: هر تور هوایی صید پرنده ۲۴۰میلیون تومان ارزش دارد و یک تور را ماهانه ۸ میلیون تومان اجاره می دهند آیا واقعا این شیوه صید، معیشت است ؟ در کجای دنیا میراث طبیعی را به بهانه معیشت نابود می کنند.
به گفته وی، مافیای صید آنقدر قدرتمند است که جلوی برق رسانی به پاسگاه محیط بانی در فریدونکنار را گرفته است آن وقت چطور می توان انتظار داشت جلوی صید غیرمجاز گرفته شود. آنها با نفوذی که دارند برای فعالان محیط زیست پاپوش درست می کنند و هر مانعی را از سرراه برمی دارند."

ناصر کیایی، رئیس اداره محیط زیست شهرستان های بابلسر و فریدونکنار هم در گفت و گو با ایرنا بر شکار سنتی ( دوماچال ) برای صید پرندگان تاکید کرده و اظهار داشته بود: "کرفت، گذر و دام هوایی روشهای غیرمجاز شکار پرندگان، در به خطر افتادن نسل پرندگان حفاظت شده تاثیر گذاشته است.
اوبه تازگی به ایرنا گفته است: این پرندگان از اوایل مهرماه امسال برای فرار از سرمای زمستان روسیه، قزاقستان و آذربایجان به این تالاب در مازندران مهاجرت کردند. پرندگان خانواده مرغابی همچون غاز، اردک، اردک بلوطی، اردک نوک پهن، خوتکا، گیرال، حواصیل و باکلان همچون پرندگانی هستند که تالاب فریدونکنار را برای زمستان گذرانی انتخاب می کنند.

رییس اداره حفاظت از محیط زیست شهرستان های بابلسر و فریدونکنار از ۴۳ آب بندان موجود دراین شهرستان ها بعنوان مکان مهاجرت پرندگان برشمرد و اظهار داشته بود: ۵۰۰۰ پرنده مهاجر برای زمستان گذرانی به این تالاب ها آمدند."

مهاجرت پرندگان به پناهگاه های حیات وحش مازندران به خصوص به تالاب بین المللی میانکاله و تالاب فریدونکنار هرساله در فصول سرد سال انجام می شود و سالانه افزون بر یک میلیون قطعه پرنده تالاب های مازندران را برای زمستان گذرانی انتخاب می کنند. تالاب بین المللی فریدونکنار ۳۷۵ هکتار وسعت دارد که بعنوان یکی از تالاب های ثبت شده در کنوانسیون بین المللی رامسر به حساب می آید.

چه مافیایی پس پرده از صید پرندگان مهاجر در شمال کشور منفعت می برد؟
آنچه از برآیند این گزارش و سخنان مسئولان و شکارچیان بر می آید آنست که عالم و آدم متفق القول می گویند باید نسل کشی پرندگان در فریدونکنار اختتام بیاید اما مشخص نیست چه مافیایی پس پرده از صید پرندگان مهاجر در شمال کشور منفعت می برد که با این تخلفات برخورد قاطع نمی شود؟ و اگر قرار بر صدور مجوز و سامان دهی شکار پرندگان باشد چرا تنها برای تعداد کمی از افراد این امتیازات در نظر گرفته می شود؟
مساله تنها این نیست که چرا شکار صورت می گیرد چونکه مازندرانی ها و فریدونکناری ها نسل اندر نسل کارشان شکار پرنده از پاییز تا زمستان بوده است بلکه مساله این است که همیشه حتی این سالها که مرگ پرندگان بر اثر آنفلوانزا و یا بوتولیسم و یا هر بیماری دیگر شایع شده و پرندگان آلوده شده اند، شکار پرندگان با قوت هر چه تمام تر ادامه یافته است.
انچه محل ایراد و سبب تاسف همه دوستداران محیط زیست را فراهم نموده است، قتل عام دسته جمعی پرندگان به روش های جدید است چونکه حتی بدون استفاده از این روشهای مرگبار هم تعداد پرندگان مهاجر به علت تغییر اقلیم، تغییر کاربری زمین های کشاورزی و قطع بی رویه جنگلها کم شده و زیستگاه هایشان به شدت کم شده است.
پرندگان مهاجر در صورتی که صدای موج دریا می دهند و بر سر تالاب و خزر "او او" می کنند و آوازشان در همه جای فریدونکنار می پیچد اما صدایشان با تفنگ شکارچیان خفه می شود و چقدر با این شعر جلال ملکشا شاعر کرد نزدیک است که می گوید: " معراج پرنده دام نیست، پریدن است!"
و در آخر آنکه "آواز اگر، پرواز اگر، پرنده اگر خاطره گردد انسان مقصر است"...
لازم به ذکر است در تدوین این گزارش از مطالب انتشار یافته در این حوزه در روزنامه همشهری، خبرگزاری ایرنا، تسنیم و ایسنا استفاده شده است.
مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی کند.
فایل آنرا از اینجا دانلود کنید: video/mp4


منبع:

1399/09/22
12:26:18
5.0 / 5
1228
تگهای خبر: آب , آموزش , اقلیم , پرندگان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
petpart لوازم حیوان لوازم حیوانات خانگی

تگهای لوازم حیوان خانگی پت پارت

PetPart لوازم حیوان خانگی

لوازم حیوانات خانگی

petpart.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم حیوان خانگی محفوظ است