مدیركل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیكی تاكید كرد

ضرورت جرم انگاری تخریب منابع ژنتیکی حیات وحش

ضرورت جرم انگاری تخریب منابع ژنتیکی حیات وحش

به گزارش لوازم حیوان خانگی مدیرکل دفتر موزه ملی، تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست، اقدامات و برنامه های سازمان محیط زیست برای محافظت از ذخایر ژنتیکی حیات وحش را شرح داد.



به گزارش لوازم حیوان خانگی به نقل از ایسنا محمد مدادی با با اشاره به اینکه روز ۱۵ فروردین سالروز دستور مقام معظم رهبری برای تاسیس مرکز ملی ذخایر ژنتیکی تحت عنوان روز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی نامگذاری شده است، اظهار نمود: هدف از این نامگذاری، جلب توجه عموم مردم، مسئولان و متخصصان به اهمیت و لزوم محافظت از ذخایر ژنتیکی کشور در حوزه های مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و تنوع زیستی است.

وی اضافه کرد: الان ذخایر ژنتیکی در دنیا با عنایت به نقشی که در ارتباط با سلامت، اقتصاد، امنیت غذایی و محافظت از تنوع زیستی ایفا می کنند، به ذخایر استراتژیک کشورها تبدیل گشته اند.

مدیرکل دفتر موزه ملی، تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به نقش این ذخایر در ارتباط با امنیت غذایی اظهار داشت: وجود تنوع گونه های گیاهی، جانوری و میکروارگانیسم ها در هر کشوری منبع غنی در حوزه غذایی به حساب می آید. بهره برداری صحیح از این ذخایر ارزشمند، شناسایی، نگهداری و محافظت از آنها در شرایط زیستگاهی مناسب و حتی خارج از شرایط زیستگاهی استاندارد، پشتوانه محکمی در امنیت غذایی کشورها به شمار می آید.

مدادی اضافه کرد: بهره برداری از ذخایر ژنتیکی در حوزه های تولید دارو و واکسن و تنوع ذخایر ژنتیکی انسانی از مولفه های مهم در امنیت سلامت با عنایت به نگاههای نوین پزشکی است.

وی، خاطرنشان کرد: وقتی صحبت از بهره برداری از ذخایر و منابع ژنتیکی به میان می آید، اهمیت این ذخایر در حوزه امنیت اقتصادی بیشتر آشکار می شود، به صورتی که امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، استفاده از منابع زیستی و ذخایر ژنتیکی در حوزه های مختلف صنعتی، خدماتی، غذایی و زیست محیطی گسترش پیدا کرده و ضمن ایجاد اشتغال، در حوزه بیوتکنولوژی منجر به تولید ثروت و قطع وابستگی به خارج از کشور شده است.
تنوع ژنتیکی پایه ای ترین سطح محافظت از تنوع زیستی است
مدیر کل دفتر موزه ملی، تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: مهم ترین مولفه در مورد ذخایر ژنتیکی بخصوص ذخایر ژنتیکی حیات وحش که مسئولیت مستقیم آن با سازمان حفاظت محیط زیست است، مبحث محافظت از تنوع زیستی است. تنوع ژنتیکی پایه ای ترین سطح محافظت از تنوع زیستی به حساب می آید. بدون محافظت از تنوع ژنتیکی گونه و جمعیت ها، محافظت از تنوع زیستی معنا پیدا نمی کند و نتیجه بخش نخواهد بود.

مدادی خاطرنشان کرد: بر مبنای قانون محافظت از منابع ژنتیکی کشور که در سال ۱۳۹۷ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و ابلاغ گردید، سازمان محافظت از محیط زیست در زمینه شناسایی، مدیریت، حفاظت و بهره برداری از ذخایر ژنتیکی حیات وحش مسئولیت و اختیارات مستقیم دارد.

وی اضافه کرد: در ماده ۸ این قانون تصریح شده که هرگونه فرسایش و تخریب منابع ژنتیکی و هرگونه اقدامی که منجر به تهدید منابع ژنتیکی در حوزه های مختلف شود، جرم است و برای آن مجازات هایی در نظر گرفته شده است. با عنایت به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری درباره لزوم و اهمیت محافظت از حیات وحش، می بایست رویکرد جدیدی در ارتباط با حفاظت و حتی جرم نگاری تخریب منابع ژنتیکی حیات وحش مستند به قانون محافظت از ذخایر ژنتیکی در پیش گرفته شود.

برنامه های توسعه ای با محافظت از تنوع زیستی و زیستگاه ها مغایرت نداشته باشد

مدیر کل دفتر موزه ملی، تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: لازم است در فعالیتهای توسعه ای، اقتصادی و صنعتی مبحث محافظت از حیات وحش و زیستگاه و تنوع زیستی به صورت جدی دیده شود و اجرای برنامه های توسعه ای مغایرتی با محافظت از تنوع زیستی و زیستگاه های آن نداشته باشد.

مدادی با اشاره به اینکه محافظت از منابع ژنتیکی محدود به حفاظت در داخل زیستگاه ها نیست، اظهار داشت: در سطح دنیا حفاظت در خارج از زیستگاه مبحث و مولفه بسیار مهمی است که خوشبختانه سازمان حفاظت محیط زیست هم از حدود یک دهه پیش به این مورد به صورت جدی پرداخته است. الان بانک نمونه های زیستی حیات وحش کشور در موزه ملی تاریخ طبیعی در تهران و در چند استان به صورت موازی فعال می باشند. در مجموع حدود ۵۰۰۰ نمونه از حیات وحش کشور در این موزه ها نگهداری می شود که قابل استفاده در فعالیتهای پژوهشی است.

وی، خاطرنشان کرد: در همین راستا فعالیتهای ستادی سازمان متمرکز بر چند محور همچون جمع آوری، نگهداری و ارتقای بانک نمونه های زیستی، شناسایی، ثبت، حفاظت و پایش منابع ژنتیکی، نظارت بر بهره برداری و صدور مجوز بهره برداری از منابع ژنتیکی است.
اقدامات و برنامه های سازمان محیط زیست برای محافظت از ذخایر ژنتیکی حیات وحش
مدیر کل دفتر موزه ملی، تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به شروع چند اقدام و برنامه برای محافظت از ذخایر ژنتیکی حیات وحش اظهارکرد: نخستین این اقدامات، ایجاد و توسعه زیست بانکها و نظام مند کردن بانکهای نمونه های زیستی حیات وحش در سطح کشور شامل دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و مراکز استانی سازمان حفاظت محیط زیست به نحوی است که شبکه ای از بانکهای نمونه های زیستی حیات وحش در کشور ایجاد و نمونه های زیستی در آنها به صورت استاندارد نگهداری شود.

وی شناسنامه دار کردن بانکهای نمونه های زیستی و نمونه هایی که در این بانکها نگهداری می شوند را از دیگر برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست در این ارتباط عنوان نمود و اظهار داشت: هدف از این کار، نظام مند کردن دسترسی و بهره برداری از منابع ژنتیکی حیات وحش با اهداف پژوهشی و غیرپژوهشی در سطح کشور است که بر مبنای قوانین بالادستی، مسئولیت آن بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.

مدادی تصریح کرد: بر مبنای ضوابط و دستورالعمل هایی که درحال تدوین و ابلاغ است، دسترسی به منابع ژنتیکی حیات وحش از مرحله نمونه برداری و نگهداری در بانکهای زیستی سپس در مراحل تحقیقاتی و ارائه خدمات و دسترسی به متقاضیان دیگر، همگی تحت این ضوابط و دستورالعمل ها قرار خواهند گرفت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست مدیر کل دفتر موزه ملی، تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست، در انتها اظهار داشت: از دیگر اقدامات مهم میتوان به نظارت بر خروج نمونه ها و منابع ژنتیکی حیات وحش از کشور اشاره نمود که خوشبختانه دستورالعمل خروج این نمونه ها با اهداف پژوهشی و غیرپژوهشی آماده شده است و بزودی ابلاغ خواهد گردید.





منبع:

1401/01/15
23:17:06
5.0 / 5
604
تگهای خبر: پزشك , جانور , حفاظت , حیات وحش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
petpart لوازم حیوان لوازم حیوانات خانگی

تگهای لوازم حیوان خانگی پت پارت

PetPart لوازم حیوان خانگی

لوازم حیوانات خانگی

petpart.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم حیوان خانگی محفوظ است