اعتراض به ساخت شهرک 407 هکتاری در زمینه های طبیعی و آبخیز شاهرود

اعتراض به ساخت شهرک 407 هکتاری در زمینه های طبیعی و آبخیز شاهرود

به گزارش لوازم حیوان خانگی، تعدادی از کارشناسان و اساتید دانشگاه در اعتراض به ساخت شهرک ۴۰۷ هکتاری در زمینه های طبیعی و آبخیز شاهرود، نامه ای سرگشاده را به وزیر راه دولت چهاردهم نوشتند.



به گزارش لوازم حیوان خانگی به نقل از مهر، تعدادی از کارشناسان و مدرسان دانشگاه در اعتراض به ساخت شهرک ۴۰۷ هکتاری در زمینه های طبیعی و آبخیز شاهرود، نامه ای را به وزیر راه دولت چهاردهم نوشتند که متن آن بهمراه امضای این افراد که یک نسخه آن در اختیار خبرگزاری مهر قرار گرفته به شرح ذیل (برای اولین بار) منتشر می شود.
سرکار خانم دکتر فرزانه صادق- وزیر محترم وزارت راه و شهرسازی
با سلام و احترام
موضوع: اعتراض به جانمایی و راه اندازی شهرک مسکونی ۴۰۷ هکتاری در شهرستان شاهرود
به استحضار می رساند که متاسفانه در پوشش برنامه جهش تولید مسکن، طرح امکان سنجی و مکان یابی شهرک مسکونی ۴۰۷ هکتاری با جمعیت ۳۰ هزار نفر در شهرستان شاهرود و در دامنه و پای کوه قله شاهوار و امتداد جاده شاهرود به گرگان (حدفاصل جاده روستای نگارمن تا سه راهی مجن) توسط دولت تصویب شده است. بدین ترتیب که جانمایی این شهرک در خرداد ماه ۱۴۰۳ در شورای برنامه ریزی و توسعه استان سمنان و در دیماه ۱۴۰۳ در شورایعالی معماری و شهرسازی ایران تصویب و مقرر شده در ادامه مطالعات راه اندازی این شهرک صورت گیرد.
از آنجایی که راه اندازی این شهرک نه تنها هیچ کمکی به تأمین مسکن در سطح شهرستان شاهرود نمی کند، بلکه نتایج نامطلوب تخریب منابع حیاتی آب، محیط زیستی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی هم بوجود خواهد آورد، تعدادی از اعضای هیات علمی دانشگاه های تهران- امضا کنندگان نامه- با عنایت به تخصص و تجربیات خود و هم مستندات دریافتی از سازمان ها و نهادهای مسئول در سطح شهرستان و استان، اعتراض خویش را به ضعف مطالعات و نقص فرایندهای اجرایی و روند تصمیم گیری برای ایجاد این شهرک و بخصوص جانمایی آن به علل زیر اعلام می نمایند و خواهان توقف این روند مخاطره آمیز و بحران زا هستند.
عرصه های طبیعی و مخاطرات
۱. تأمین مسکن در چارچوب طرح جهش تولید مسکن و جوانی جمعیت از توجیهات راه اندازی این شهرک است، شاید راه اندازی چنین شهرک هایی در اطراف کلانشهرها و شهر های بزرگ کشور) با وجود همه تبعات منفی آن (توجیهاتی داشته باشد، ولی راه اندازی چنین شهرکی در خارج از حریم و در فاصله ۱۵ کیلومتری شهر متوسطی مانند شاهرود که عرصه های زیادی برای توسعه پیوسته بخصوص در جهت شرقی و غربی دارد، هیچ توجیهی ندارد. برای مثال فقط در یک فقره، شورایعالی شهرسازی و معماری در جلسه ۲ / ۸ / ۱۴۰۱ خود الحاق اراضی با مالکیت دولت) در اختیار نیروهای مسلح (به مساحت ۹۵ هکتار واقع در منتهی الیه شمال شرق شهر به محدوده شهر شاهرود جهت تأمین اراضی مورد نیاز نهضت ملی مسکن را تصویب نمود. علاوه بر این اراضی بیشتری هم برای الحاق به شهر شاهرود به شکل محدوده متصل در جهت شرقی و غرب این شهر وجود دارد که پاسخگوی نیاز این شهر در وضعیت موجود و آینده است. برای شهر های بسطام و مجن هم امکان تأمین زمین مسکونی در محدوده متصل و یا منفصل آنها برای الحاق در حد نیاز با مساعدت نهادهای مسئول میسر است و احتیاجی به راه اندازی شهرکی جدید در خارج از حریم آنها وجود ندارد.
۲. در اطراف این شهرک، فرصت اقتصادی قابل توجهی برای تأمین اشتغال ساکنان این شهرک ۳۰ هزار نفری وجود ندارد و در خوشبینانه ترین حالت، این شهرک تبدیل به یک شهرک کاملا خوابگاهی خواهد شد. البته با عنایت به شرایط جغرافیایی منطقه و هم فاصله نسبتاً زیاد این شهرک با شهر شاهرود و مراکز اشتغال در سطح شهرستان، شکل دهی شهرک خوابگاهی هم کاملا بعید است و این شهرک صرفا بعنوان خانه دوم و ویلایی اقشار مرفه تبدیل خواهد شد، درحالیکه برای اکثریت قریب به اتفاق مردم منطقه آثار زیان بار محیط زیستی و اجتماعی و فرهنگی بهمراه دارد.
۳. طبق نامه شماره ۴۵۲ /ص/ ۱۴۰۳ مورخ ۲۳ / ۱ / ۱۴۰۳ اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان و هم نامه شماره ۹۹۶۹ / ص / ۱۴۰۳ اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان شاهرود، این اراضی به علت برخورداری از تاج پوشش گیاهی بالا و رویشگاه گونه ممنوع القطع گون، قرارگیری عرصه در راه ایل راه و حساسیت به سیل خیزی دارای ممنوعیت و محدودیت است. همینطور در نامه اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان شاهرود تاکید شده که از این اداره هیچ گونه استعلامی برای راه اندازی شهرک در این اراضی صورت نگرفته) نامه شماره ۹۶۸۱ / ص / ۱۴۰۳ مورخ ۲ / ۱۱ / ۱۴۰۳ (و این اداره با عنایت به دستورالعمل ها و بخشنامه های واگذاری اراضی، مخالف تخصیص عرصه مورد نظر جهت شهرکسازی است.
۴. طبق نامه شماره ۴۰۱ / ۲۹۴۶ / ۱۴۰۲ مورخ ۲۴ / ۱۱ / ۱۴۰۲ امور منابع آب شهرستان شاهرود و نامه شماره ۴ / ۴۰۰ / ۲۵۵۳ / ۱۴۰۳ مورخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۴۰۲ این اراضی به علت قرارگیری در دامنه ارتفاعات و شیب زیاد در معرض جریانات سطحی و شریانی گوناگونی قرار دارد. بخشی از این اراضی هم دارای ریسک آب گرفتگی بالا و سیلاب است. همینطور این اراضی محل آبگیری هفت رشته قنات دایر دشت بسطام و شاهرود بوده و مسیر برخی قنات ها هم در این اراضی قرار دارد که راه اندازی این شهرک و حفر چاه عمیق برای تأمین آب آن، سبب خشک شدن این قنات ها خواهد شد. علاوه بر این، تغذیه خیلی از چاه های آب کشاورزی و شرب شهر شاهرود و بسطام و روستاهای اطراف از عرصه همین اراضی است که راه اندازی شهرک مانع این تغذیه شده و هرگونه حفر چاه جدید هم سبب کاهش شدید آب و یا خشک شدن این چاه ها خواهد شد. ضمن این که حفر چاه های جدید در این منطقه برای تأمین نیاز جمعیت ۳۰ هزار نفری این شهرک در این منطقه، اساسا سبب کاهش آبدهی و یا خشک شدن چاه های پایین دست تأمین کننده آب آشامیدنی شهر های شاهرود و بسطام و کشاورزی روستاهای این دشت ها خواهد شد.
طبق مستندات موجود و گزارش های نهادهای مسئول، شهر شاهرود در بیشینه مصرف بالغ بر ۲۵۰ لیتر بر ثانیه کسری آب دارد که راه اندازی این شهرک در اراضی بالادست این شهر سبب افزایش شدید این کسری خواهد شد. طبق مصاحبه مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان سمنان در تاریخ ۱۸ مهرماه ۱۴۰۳ در دشت های شاهرود و بسطام هم اینک سالانه بیشتر از ۴۰ میلیون مترمکعب اضافه برداشت نسبت به میزان مجوز درج شده در پرونده های آب های زیرزمینی صورت می گیرد که این سبب افت سطح آب سالانه به میزان ۸۵ سانتیمتر در این دشت ها شده و خطر فرونشست زمین در آنها وجود دارد.

کمبود آب
۵. طبق نامه شماره ۶۹۳۶ / ۲۲۰ / ۱۴۰۳ مورخ ۲۷ / ۱۱ / ۱۴۰۳ مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان شاهرود تصریح گردیده که نماینده آبفا استان سمنان در جلسه کمیسیون مربوطه جهت راه اندازی این شهرک، به صراحت مخالفت خویش را با این مورد اعلام نموده است، ولی شورای برنامه ریزی و توسعه استان در فرایندی بسیار مبهم و بدون توجه به مخالفت های موجود، جانمایی این شهرک را تصویب کرده است. همینطور طبق نامه شماره ۵۳۷۱ / ۲۲۰ / ۱۴۰۳ مورخ ۴ / ۹ / ۱۴۰۳ مدیریت آب و فاضلاب شهرستان شاهرود به دادستان محترم عمومی و جانمایی شهرک واقع در منطقه قطار زرشک در دامنه پایین دست رشته «انقلاب شهرستان شاهرود تصریح شده که کوه شاهوار با داشتن بیشترین وسعت و حجم بارش در سطح شهرستان، اصلی ترین و بزرگترین منبع تغذیه سفره های زیرزمینی منطقه به حساب می آید و غالب چاه های عمیق و دو رشته قنات تأمین کننده، بالغ بر ۹۰ درصد آب آشامیدنی شهر های شاهرود، بسطام و مجن از این حوضه استراتژیک تأمین می شود و این اداره مخالف جدی واگذاری اراضی پیشبینی شده برای شهرک به علت به خطر افتادن حوضه تغذیه سفره های آب زیرزمینی.» بعنوان شاهرگ حیاتی شهرستان شاهرود است
۶. راه اندازی این شهرک ۳۰ هزار نفری در خارج از حریم شهر های شاهرود، بسطام و مجن سبب بهم خوردن نظم فضایی منطقه شده و مکان یابی این شهرک هم مغایر با طرح آمایش سرزمین استان سمنان) مصوب شورایعالی آمایش سرزمین کشور در سال ۱۳۹۹ (و سایر طرح های فرادست مصوب استان و شهرستان است.
۷. شورای اسلامی شهر نمونه گردشگری بسطام به دفعات مختلف و همچون نامه شماره ۵۰۳ مورخه ۱۳ / ۱۱ / ۱۴۰۳ این شورا به فرماندار ویژه شهرستان شاهرود و هم شورای اسلامی شهر مجن به دفعات مختلف همچون طبق نامه شماره ۱۹۰ مورخه ۳ / ۳ / ۱۴۰۳ به استاندار وقت استان سمنان، مخالفت صریح و شدید خویش را با راه اندازی این شهرک اعلام نموده و نسبت به نتایج نامطلوب چنین اقدام نامناسبی اخطار داده اند.
اعتراض مردم
۸. علاوه بر این در تاریخ ۲۸ / ۱۱ / ۱۴۰۳ صدها نفر از مردم، نهادها و موسسات محلی، امامان جمعه، و شورای اسلامی شهر های بسطام و مجن خطاب به دادستان بخش بسطام با ذکر علل مختلف، مخالفت خویش را با راه اندازی این شهر اعلام نموده و خواهان مداخله دادستان برای توقف این اقدام مخاطرهآمیز شده اند.
۹. اساسا مطالعات انجام شده توسط مشاور طرح برای جانمایی و مکان یابی این شهرک ضعیف و ناقص بوده و گرنه چنین مکانی با عنایت به محدودیت های گسترده آن هیچگاه انتخاب نمی شد. ما آمادگی این را داریم که مطالعات انجام شده برای جانمایی این طرح را ارزیابی و تصحیح نماییم.
۱۰. با عنایت به مستندات و گزارش های موجود و استعلام های انجام شده از نهادهای مسئول در سطح استان و شهرستان، کاملا محرز است که در شورای برنامه ریزی و توسعه استان به مخالفت و اخطار خیلی از نهادهای دولتی مهم و مسئول با راه اندازی این شهرک توجه نشده و تصمیم این شورا برای راه اندازی این شهرک در فرایندی جهت دار، مبهم و غیرکارشناسی انجام شده است.
در مجموع با عنایت به گزارش های علمی و اجرایی و مستندات موجود، از دیدگاه متخصصان و استادان دانشگاه های تهران در حوزه های برنامه ریزی شهری و منطقه ای، جغرافیا، منابع طبیعی، مدیریت منابع آب، شهرسازی، محیط زیست و جامعه شناسی، محل راه اندازی این شهرک با عنایت به شرایط اقلیمی، هیدرولوژیکی، زمین شناسی، زلزله و قرار گرفتن در نزدیکی گسل، سیل خیزی و صدمه پذیری شدید اکولوژیکی آن دارای محدودیت های طبیعی بسیار زیاد است و اساسا راه اندازی آن نتایج بسیار مخرب محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی برای سکونت گاه های شهری و روستایی دشت شاهرود و بسطام به دنبال خواهد داشت و با عنایت به موقعیت جغرافیایی آن هیچ کمکی هم به تأمین مسکن مردم منطقه و اقشار حائز شرایط نمی نماید. ازاین رو ضروری است از ایجاد آن جلوگیری شود و انتخابهای دیگری برای تأمین اراضی مسکونی مورد نیاز منطقه ارزیابی و انتخاب گردد.
به پیوست اسامی و امضای بیشتر از ۸۰ نفر از استادان دانشگاه های تهران در رشته های برنامه ریزی شهری و منطقه ای آمایش سرزمین، محیط زیست، مدیریت منابع آب، جغرافیای طبیعی، جغرافیای انسانی، جامعه شناسی، منابع طبیعی، یرنامه ریزی گردشگری، کشاورزی، مدیریت کارآفرینی و مستندات نهادهای اجرایی تقدیم می شود.


منبع:

1403/12/11
22:21:51
5.0 / 5
255
تگهای خبر: آب , ارزیابی , اقلیم , بارش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
petpart لوازم حیوان لوازم حیوانات خانگی

تگهای لوازم حیوان خانگی پت پارت

PetPart لوازم حیوان خانگی

لوازم حیوانات خانگی

تسهیل دسترسی به محصولات و خدمات مورد نیاز حیوانات خانگی

petpart.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم حیوان خانگی محفوظ است