در گزارش لوازم حیوان خانگی مطرح شد؛

ثبت ملی شاهوار مطالبه مردمی

ثبت ملی شاهوار مطالبه مردمی

به گزارش لوازم حیوان خانگی اگر شاهوار با داشتن سه گونه منحصربه فرد گیاهی در سطح جهان و شناسایی ده ها گونه گیاهی و جانوری كم یاب ثبت لیست میراث طبیعی كشور می شد شاید امروز شاهد تخریب آن نبودیم.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: شش سال است که به نام اشتغال زایی و تهیه مواد اولیه برای کارخانه آلو مینای جاجرم در خراسان شمالی، بلندترین قله البرز شرقی به مرتفع ترین معدن ایران بدل شده است. شاهواری که تا همین چند سال پیش برای درنوردیدن آن دو روز راهپیمایی با تمام تجهیزات نیاز بود اما امروز تخریب های معدن بوکسیت کار را به جایی رسانده که با پراید می شود تا قله بلا رفت چونکه معدن کاوان، چهره شاهوار را پاک تراشی کرده اند.
گونه های گیاهی نادر که در کتاب جهانی ثبت شده اند در معرض خطر جدی قرار گرفته اند، در پنج سال گذشته شش خرس قهوه ای که از شاهوار رانده شدند هم به علل مختلف ازجمله تصادف با ماشین کشته شدند تا تخریب های شاهوار نه تنها دامن گیاهان بلکه کوچیدن جانوران و مالکان منطقه را هم باعث شود.
از سوی دیگر باطله هایی که بوکسیت جویان برجای گذاشته اند خود بزرگ ترین تهدید برای روستای تاش هستند، چونکه اگر بارانی شدید بیاید امکان دارد این باطله ها تمام روستای مجاور معدن را تا ارتفاع یک متر بپوشاند و آن زمان است که دیگر حضور بموقع هلال احمر و دستگاه های امدادی در منطقه دردی ر ا دوا نخواهد کرد.

ضررهای معدن بیشتر از منفعت
ضررهای معدن بوکسیت به همین تعداد هم ختم نمی شوند، افزایش گرادیان هوا به علت تخریب قله ای که همیشه بر روی آن برف است به افزایش دمای روز و شب خواهد انجامید و پیشبینی کارشناسان این است که شاهرود با این روند در سه دهه آتی رو به بیابانی شدن می گذارد و دشت بسطام دیگر جایی برای سکونت و کشاورزی نخواهد بود.
یکی از بهانه هایی که طرفداران معدن می آوردند اشتغال آن است. حال آنکه در همین میامی و جاجرم و یزد و دامغان معادن بوکسیت فراوانی هستند که می توان همین اشتغال را به آنجا منتقل کرد درنتیجه مبحث اشتغال امری علی حده است از طرفی مسؤلان معتقد هستند بدون معدن هم می توان اشتغال داشت جهت بررسی این مورد با گل چهره محمدی معاون فرماندار شاهرود به گفتگو نشستیم.
*در ابتدا بگویید اهمیت مقوله آب در شاهرود چیست همان موضوعی که اولین مخالفت ها با معدن بوکسیت به آن مرتبط است
سیما و سند آب استان سمنان و چالش های پیش روی آنرا باید از سازمان آب استان مطالبه کنید. آنچه در دسترس ما قرار دارد از اسناد بالادستی استانی و شهرستانی سه سند استانی و یک سند و آمایش ویژه شهرستان شاهرود است. تمامی این اسناد با دستور استاندار محترم و یا نظارت سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تدوین شده که در نوع خود کارا و پرارزش است.
در این اسناد بارها و بارها به چالش آب در بخش های شرب، کشاورزی، صنعت، گردشگری، حتی معدن اشاره و کمبود آن بعنوان تهدید مورد اشاره است. در عملکرد شورای برنامه ریزی و توسعه استان سمنان و رویکردها و دستاوردهای اقتصاد مقاومتی در برنامه عملیاتی هشت اقدام اولویت دار استان سمنان نخستین اولویت تأمین آب پایدار شرب و صنعت است.
در همین اسناد بالادستی استان از سال ۹۶ انتقال آب قطری، انتقال آب دریای خزر، انتقال آب سد کالپوش برنامه های استانی و ملیِ تأمین آب آشامیدنی شهرستان شاهرود طرح شده اند. آب قطری نخواهد آمد آب دریای خزر طرحش هم با چالش روبرو شده است.

*درواقع باید داشته هایمان را حفظ کنیم؟
بله؛ پرونده اجرایی شدن سامانه انتقال آب کالپوش هم در سال ۹۸ رسماً اعلام شده که شرایط لازم برای اجرایی شدن فراهم نیست حتی اگر چنین شرایطی فراهم می شد پرسش این است با چه میزان اعتباری و به فرض تحقق، چه میزان از آب آشامیدنی شهرستان شاهرود را تأمین خواهد کرد؟ در چنین شرایطی حفظ و تکیه بر ثروت های خدادادی شهرستان شاهرود خردورزانه ترین تدبیر و اقدام است.
در همان اسناد بالادستی استانی نخستین قابلیت مهم توسعه استان، هم جواری با استان های بزرگ و در راه کریدور حمل و نقل بین المللی شرقی - غربی و شمال - جنوبی کشور ذکرشده است، چگونه می توان هم ثروت های خداداد منطقه را حفظ کرد هم از این موهبت های الهی نهایت بهره را برد و هم قطار گردشگری تهران را به شاهرود رساند و بر مبنای سند تفضیلی تدبیر و توسعه شهرستان با رویکرد آمایش ۹۸ شهرستان شاهرود را به قطبی شکوفا در گردشگری در کشور (برنامه این سند استانی و شهرستانی) تبدیل کرد.
*البته محیط زیست هم یک جاذبه گردشگری است
درست است؛ در این سند سازمان برنامه و مدیریت استان آمده «در تبدیل شهرستان شاهرود به یکی از قطب های گردشگری کشور، دارای کارکردهای پیشرفته طبیعت گردی در پهنه های مدیریت شده زیست محیطی اولویت مهم گسترش کارکرد حفظ و پایداری محیط زیست، زیست گاه ها و منابع طبیعی در دامنه رشته کوه البرز در ناحیه شمالی و جلوگیری از بیابان زایی و پیروی از اجبار های زیست محیطی در فرآیند پیشرفت اقتصادی است»
*به شاهوار هم اشاره شده است؟
صد در صد؛ در اسناد بالادستی استانی به اهمیت شاهوار که ازاین پس شایسته است بیشتر و عمیق تر بدان پرداخته شود بارها و بارها اشاره شده که فقط یک مورد آن در مناطق و جاذبه های هفت گانه گردشگری استان سمنان در کنار جنگل ابر، نام کوه شاهوار شهرستان شاهرود از مناطق اکو توریستی می درخشد.
کوهی که بلندترین قله استان و شمال شرق ایران نزدیک چهار هزار متر متعلق به آن است و از سال ۷۹ فدراسیون کوهنوردی دارای پناهگاهی در آن است که از جانب شهرداری تهران تکمیل و تجهیز شده و سرتاسر سال پوشیده از برف است.
شاهوار فقط منظر گردشگری نیست بر مبنای همین اسناد بالادستی و منابع آب استان، شاهوار محل وزش بادهای باران زا و مبدأ بالاترین نزولات جوی و منشأ سرشاخه های حوزه آبریز، تأمین جریان پایه رودخانه ی تاش و چشمه سارهای واقع در آن و منشأ تغذیه سفره های آبی بخش هایی از دشت مجن، امیریه، بسطام، منابع آب آهکی و قنات شرب شاهرود است.

*و این مورد درزمینهٔ کشاورزی هم اهمیت بسزایی دارد؟
بله؛ اگر می خواهیم کشاورزان و دامداران و تولیدکنندگان بخش کشاورزی که سلامت و امنیت غذایی ما را تأمین می کنند و در سال های اخیر تجربه تلخ سرمازدگی و تگرگ را داشته اند کم آبی و بی آبی تهدیدشان نکند اگر می خواهیم چرخ صنعت بچرخد و گردشگری و صنایع دستی رونق یابد، ثروت های خدادادی خویش را حفظ نماییم و هم اکنون باارزش ترین آن شاهوار است که اهالی خوش ذوق بسطام در ابتدای جاده نام قله آنرا بعنوان جاذبه طبیعی ذکر نموده اند.
*دقیقاً بگویید باید چه کرد؟
ثبت شاهوار بعنوان یک اثر طبیعی ملی و مطالبه آن بزرگ ترین رسالت امروز ما است. ثبت ملی شاهوار بعنوان موهبتی الهی، اثر و جاذبه طبیعی البرز شرقی و منظر گردشگری شهرستان شاهرود و استان سمتان پیشرفت و پایداری ملی را به ارمغان خواهد آورد. علاوه بر مسؤلان سیاسی و قضائی شوراهای شهرها و روستاها هم باید این مهم را مطالبه کنند.
*می گویند دولت در بازگردانند تولید موفق نبوده پس باید بوکسیت را حفظ کرد درست است؟
بازگشتن ۳۷ واحد تولیدی راکد شهرستان شاهرود به عرصه تولید آن هم در این شرایط اقتصادی پس چیست؟ خبرهای خوبی دیگری در این حوزه هم از طریق رسیده است. شهرستان شاهرود فقط در این حوزه پیشتاز نبوده بلکه در بخش ارتقا ظرفیت واحدهای تولیدی زیر ظرفیت اسمی به ظرفیت بالا و طرح های به بهره برداری رسیده با پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصد هم یعنی در هر سه شاخص ستاد پشتیبانی از واحدهای تولیدی با درصدهای قابل توجه رتبه اول استان را کسب کرده است.
شاهرود در سال ۹۸ بیشتر از ۳۰۰ واحد صنعتی، بیشتر از هزار و ۴۰۰ واحد تولیدی کشاورزی، ۱۱۶ تأسیسات گردشگری و ۴۷ واحد تولیدی صنایع دستی داشته است. در بخش گردشگری و میراث واحد راکدی وجود ندارد و باید تلاش شود که باقی واحدهای راکد بخش صنعت و کشاورزی هم به عرصه تولید بازگردند، در کنار واحدهایی که سالجاری توسعه خواهند یافت و به بهره برداری خواهند رسید که دور نیست و ان شاالله بزودی تحقق پیدا خواهد نمود. اما اجازه بدهید از زاویه دیگری که حائز اهمیت می باشد به مبحث نگاه نماییم.
روز جهانی صنایع دستی را پشت سر گذاشتیم و هفته کشاورزی را پیش رو داریم. بارها گفته ام آفتاب سوختگی معمول و متداول می باشد اما کشاورزان عزیز شهرستان شاهرود تجربه تلخ سرما سوختگی را داشته اند. هنرمندان صنعت گر ما هم فراز و نشیب های بسیاری را پشت سر گذاشته اند.
حتی زنان هنرمند ما در روستا و شهر در عرصه صنایع دستی پارسال نمایشگاه تولید کالای ایرانی از بافت پارچه تا انواع نگاره و نقش و انواع صنایع دستی را برپا کردند که متأسفانه به علت هم زمانی با برخی رویدادها در شاهرود خوب دیده نشدند که امیدوارم قبل از آنکه کرونایی دیگر از طریق برسد برنامه های نیمه تمام هردو بخش هم صنایع دستی هم مقابله با تگرگ و سرمازدگی به ثمر بنشیند.
*و این مورد بازهم اهمیت آب را گوشزد می کند
البته؛ کشاورزی بدون آب قابل تصور نیست و صنایع دستی و گردشگری هم که ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر داشته و بدون آب رونقی ندارند، اصلاً زندگی بدون آب ممکن و قابل تصور نیست. قطار گردشگری شاهرود ان شاالله از طریق خواهد رسید و صنایع دستی رونقی تازه خواهند یافت اما لازمه آن حفظ ذخایر و منابع آب و مدیریت منابع آب شهرستان شاهرود است.
در سال ۹۷ شهرستان شاهرود در جذب تسهیلات با جذب حدود ۴۰ درصد تسهیلات و اجرای تعهد اشتغال و اقتصاد مقاومتی رتبه اول استان را به دست آورد. در سال ۹۸ رتبه اول سه شاخص پشتیبانی از واحدهای تولیدی با فاصله مفهوم دار از شهرهای دیگر استان را، بنابراین می خواهم بگویم همه اینها با خردورزی، برنامه ریزی و تلاش جمعی دست یافتنی است اما لازمه تداوم این امر در جهت شکوفایی ظرفیت های شهرستان وجود آب بعنوان مایه حیات است.

1399/03/29
11:28:01
5.0 / 5
2589
تگهای خبر: آب , تجربه , جانور , جنگل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
petpart لوازم حیوان لوازم حیوانات خانگی

تگهای لوازم حیوان خانگی پت پارت

PetPart لوازم حیوان خانگی

لوازم حیوانات خانگی

petpart.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم حیوان خانگی محفوظ است