گزارش لوازم حیوان خانگی؛
روزهای آلوده تبریز تمامی ندارد
لوازم حیوان خانگی: دو روزی می شود که به لطف بارش برف شاهد آسمان آبی در تبریز هستیم ولی این وضعیت پایدار نبوده و با وارونگی هوا و فعالیت ناوگان فرسوده حمل و نقل بازهم شاهد آلودگی هوای این شهر خواهیم بود.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها- آناهیتا رحیمی: هوای تبریز برای گروههای سنی حساس ناسالم شد؛ خبری که نیاز نیست در فضای مجازی به دنبال آن باشیم و تنها با نگاهی به آسمان تیره و تار کلانشهر تبریز، آنرا می بینیم.
نیروگاه تبریز گر چه یکی از عوامل تشدید کننده آلودگی کلانشهر تبریز بشمار می رود اما تنها عامل نیست بلکه عوامل اقلیمی و انسانی متفاوتی از قبیل فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی و کمبود فضای سبز نیز از عوامل دخیل در آلودگی کلانشهر تبریز محسوب می شود.
لزوم تنظیم مصرف سوخت در منازل و واحدهای صنعتی
معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: برمبنای مطالعات انجام گرفته در کلانشهر تبریز و شرایط خاص توپوگرافی، خودرو و منابع متحرک از عمده ترین عوامل آلودگی کلانشهر تبریز محسوب می شود.
رضا فدایی افزود: نیروگاه تبریز و نوع سوخت آن نیز، در کیفیت هوای کلانشهر تبریز، بی تأثیر نیست و بدین جهت یکی از عوامل تشدید کننده هوا است.
وی اضافه کرد: در چنین شرایطی تنظیم مصرف سوخت در منازل و واحدهای صنعتی، کاهش تردد و سفرهای غیرضروری، استفاده از وسایل نقلیه عمومی مطرح می شود که در چنین شرایط بحرانی، محدودیت و یا کاهش فعالیت واحدهای صنعتی، نوسازی وسایل نقلیه عمومی در زمره اقداماتی است که باید در امتداد کاهش آلودگی هوا انجام گیرد.
نیروگاه تبریز در کیفیت هوای این کلانشهر بی تأثیر نیست و بدین جهت یکی از عوامل تشدید کننده وضعیت هوا بشمار می رود
فدایی بیان کرد: تشدید آلودگی هوا در کلانشهر تبریز حدوداً از اواسط آذرماه (همزمان با سرمای زودرس) و تا اوایل اسفند ماه رخ می دهد که بر اثر کاهش و وارونگی دماست که سبب می شود آلاینده ها پایدار مانده و به سمت بالا حرکت نکنند.
معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی اظهار داشت: در فصول گرم سال آلاینده ها سبک تر شده و رو به بالا حرکت می کنند و در نتیجه آلایندگی رخ نمی دهد.
وی افزود: هم اکنون، آلودگی هوا در کلانشهرها بر اثر تغییرات دما رخ می دهد که سبب پایداری آلاینده ها در سطح شهرهاست.
فدایی اضافه کرد: خوشبختانه شاخص کیفی هوای تبریز برابر ۸۰ بوده و با توجه به این که حدود یک هفته ای است که سوخت نیروگاه تبریز گازسوز شده است و میزان sox، بالای ۷۰ درصد کم شده است.
کاهش وزش باد و ضریب تهویه
عضو هیأت علمی، رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در زمستان، جو در بیشتر روزها دارای شرایط جوی پایدار می باشد و در وضعیت جوی پایدار نور خورشید به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند و حتی سرعت ورزش باد نیز در بیشتر مواقع پایین است.
احمد بایبوردی افزود: کاهش تابش خورشیدی سبب می شود که همرفت هوا در امتداد قائم جو به خوبی انجام نشود و که این بدین مدلول هست که آلاینده با سرعت خیلی کم در امتداد قائم صعود می کند که این مساله موجب انباشت آلاینده ها می شود. از طرفی هم کاهش ورزش باد موجب می شود ضریب تهویه کم شده و آلاینده به خوبی در امتداد افقی پخش نشود.
انباشت آلاینده ها و غلظت ذرات معلق در هوا در زمستان موجب می شود که هوا آلوده تر شده و در وضعیت ناسالم قرار بگیرد
وی اضافه کرد: یک فاکتور دیگر که بسیار در بالا رفتن غلظت در زمستان تأثیرگذار هست عمق اختلاط می باشد؛ عمق اختلاط حداکثر میزان صعود آلاینده ها را مشخص می کند یعنی آلاینده قابلیت صعود تا ارتفاع مشخصی را دارد که در تابستان این عمق در حدود ۳۰۰۰ متر است ولی در زمستان، عمق اختلاط به ۸۰۰ متر و حتی کمتر هم می رسد.
بایبوردی بیان کرد: باتوجه به این فرض که میزان انتشار آلاینده ها در زمستان برابر با تابستان باشد (که ممکنست بیشتر باشد)، در تابستان آلاینده ها می توانند تا ۳۰۰۰ متری جو پخش شوند ولی در زمستان تا ۸۰۰ متری؛ این یعنی انباشته شده آلاینده ها بر روی هم و بالا رفتن شدید غلظت آنها.
عدم ارائه راه حل مناسب برای مقابله با آلودگی در ایران
عضو هیأت علمی، رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی اظهار داشت: در ایران راه حل چشمگیری برای مقابله با آلودگی هوا ارائه نشده اما در کشورهای اروپایی طرحی به نام بسته آب و هوایی ۲۰-۲۰-۲۰ ارایه داده است که می گوید برای تمام کشورهای اروپایی افزایش ۲۰ درصدی میزان اثربخشی انرژی، کاهش ۲۰ درصدی انتشار گازهای گلخانه ای و افزایش ۲۰ درصدی میزان انرژی های تجدیدپذیر زیستی را تا سال ۲۰۲۰ پیش بینی می کند.
وی اضافه کرد: انباشت آلاینده ها و غلظت ذرات معلق در هوا در زمستان موجب می شود که هوا آلوده تر شده و در وضعیت ناسالم قرار بگیرد.
بایبوردی افزود: در قانون هوای پاک ۱۴ نهاد مسئول شدند که به بهبود هوای کلانشهرهای کشور کمک کنند، اما نهاد اصلی مرجع ناظر و نهادی که مسئول است گزارش دهد که آیا این ۱۴ نهاد به وظیفه خود عمل می کنند یا نه سازمان حفاظت محیط زیست است.
خطرات آلودگی هوا و حملات قلبی و تنفسی
وی بیان کرد: سوختن مازوت همین طور موجب تشکیل سولفات ها و نیترات ها به شکل آئروسل می شود که با تشدید آلودگی هوا خطر حملات قلبی و مشکلات تنفسی همچون آسم را می افزایند. این آلودگی ها موجب ایجاد باران اسیدی شده و اکوسیستم های زمین را تحت تأثیر قرار می دهند. مازوت نوعی نفت کوره به شمار می آید که کیفیت پایین و ویسکوزیته بالایی دارد و در نیروگاه های حرارتی و موارد مشابه از آن استفاده می شود.
سوختن مازوت موجب تشدید آلودگی هوا و خطر حملات قلبی و مشکلات تنفسی همچون آسم را بیشتر می کند
عضو هیأت علمی، رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی توضیح داد: در اروپا و ایالات متحده، ترکیب مازوت شکسته به گازوئیل تبدیل می شود؛ در گذشته، مازوت برای گرم کردن خانه ها در شوروی سابق و شرق دور مورد استفاده قرار می گرفت چونکه آنها تجهیزات لازم برای تبدیل مازوت به سایر محصولات پتروشیمی را نداشتند. در کشورهای غربی به کوره هایی که از مازوت استفاده می نمایند، کوره های ضایعات سوز نیز می گویند.
وی افزود: مازوت که بطور عمده توسط کشورهای روسیه، قزاقستان، آذربایجان، ترکمنستان و ایران تولید می شود برای گرم کردن بویلرها (دیگ بخار) جهت تولید بخار مورد استفاده قرار می گیرد چونکه این ماده، گرمای سوختن بسیار بالایی دارد. از فاکتورهای مهم در درجه بندی این سوخت باید به محتوای گوگرد آن اشاره نمود که متأثر از منبع اصلی آنست.
بایبوردی اضافه کرد: روزی ۴۰۰ هزار بشکه مازوت در پالایشگاه های ایران تولید می شود که این مازوت حداقل ۳.۵ درصد گوگرد خالص دارد.
وی اظهار داشت: مازوتی که ما مصرف می نماییم ۷ برابر استانداردهای جهانی آلوده کننده تر است و باتوجه به آلودگی که این مازوت به وجود می آورد ۱۰۰ درصد موجب ایجاد سرطان در افراد می شود تنها در یک بازه زمانی کوتاه ۳۰۰ نفر از مردم منطقه، به سبب فعالیت نیروگاه شازند اراک مبتلا به سرطان شده اند. این مازوت که در نیروگاه های ایران سوزانده می شود حداقل ۳.۵ درصد گوگرد خالص دارد؛ استاندارد جهانی این است که حتی برای مصرف توسط کشتی های اقیانوس پیما هم مازوت نباید بیشتر از نیم درصد گوگرد داشته باشد.
فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی تبریز
بایبوردی اضافه کرد: با توجه شرایط توپوگرافی خاص تبریز، گسترش و تنوع صنایع، توسعه شهری و جمعیتی در دو دهه اخیر، فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی، عدم توزیع بنزین و گازوئیل یورو ۴ به شکل استانی، تردد بیش از ۹۰۰ هزار دستگاه خودرو شخصی و عمومی، آنها را همچون عوامل آلودگی هوا می توان نام برد و عوامل اقلیمی (مانند سرعت و جهت باد و دما) و هم چنین عوامل انسانی (مانند ازدحام جمعیت، کمبود فضای سبز، ترافیک سنگین، معابر نامناسب و…) تأثیر زیادی در آلودگی هوا دارند.
وی افزود: ارتباط بین مواجهه با آلودگی هوا و ابتلاء به کرونا و مرگ ناشی از کرونا را اثبات شده است. به خصوص با افزایش غلظت NO۲ و ذرات PM۲.۵. در حقیقت مواجهه این دو ارتباط معناداری با افزایش تعداد موارد ابتلاء و مرگ ناشی از کرونا داشت.
عضو هیأت علمی، رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در آخر اظهار داشت: میانگین غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در شهرهای کشور در سال قبل ۲۹ میکروگرم بر متر مکعب بوده است که تقریباً ۶ برابر استاندارد سازمان جهانی بهداشت است.
نیروگاه تبریز و یا فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی، هر چه که باشد هوای کلانشهر تبریز را برای تمام شهروندان به ویژه گروههای حساس ناسالم می کند و ممکنست با تشدید آلودگی، افراد به حملات قلبی و مشکلات تنفسی نیز گرفتار شوند.
منبع: petpart.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب