رقص بادخورک ها بر فراز دریاچه هنر تهران
لوازم حیوان خانگی: با شروع فصل مهاجرت، پرندگان بادخورک بار دیگر آسمان عباس آباد را انتخاب کردند تا چند ماه از حشرات دریاچه تغذیه و برای سفر طولانی به آفریقا آماده شوند.
به گزارش لوازم حیوان خانگی به نقل از مهر، هر سال پرندگان مهاجر بسیاری، منطقه فرهنگی و گردشگری عباس آباد را برای مهاجرت انتخاب می کنند و امسال نیز مانند سالهای قبل بادخورک ها بر فراز دریاچه هنر به پرواز درآمدند تا برای چند ماه از حشرات اطراف دریاچه تغذیه کنند و آماده حرکت به سوی آفریقا شوند.
ابراهیم شکوهی کارشناس ارشد محیط زیست به مدت ۶ سال است که پروژه داوطلبانه صیانت از بادخورک های معمولی را در ایران آغاز نموده است و تلاش می کند با مطالعه و پایش، تغییرات جمعیتی این پرندگان را بررسی کند تا در صورت لازم بتوانند از آنان حفاظت کنند.
وی در این جلسه توضیح داد: بادخورک ها اوایل بامداد و غروب برای نوشیدن آب و تغذیه از دریاچه جمع می شوند و منطقه فرهنگی و گردشگری عباس آباد پتانسیل خوبی برای پرنده نگری دارد. بادخورک پرنده مهاجر است و از حفره ها و شکاف ها ساختمان ها و آپارتمان ها به عنوان آشیانه استفاده می نماید. بادخورک معمولی در پرواز منحصر به فرد است و ۹ ماه در سال را با جثه کوچک خودش پرواز می کند.
این پژوهشگر محیط زیست با اشاره به ۷ ژوئن مصادف با ۱۷ خرداد که روز جهانی بادخورک نام گرفته است، اظهار داشت: امروز ۱۷ خرداد مطابق با روز جهانی بادخورک است که بیش از ۱۱۰ گونه ی آن در جهان وجود دارد به این علت همزمان با روز جهانی بادخورک چنین نشستی را با همکاری باشگاه پرنده نگری ایرانیان و منطقه فرهنگی و گردشگری عباس آباد برای افزایش آگاهی عمومی مردم درباره ی این نوع پرنده برگزار کردیم.
شکوهی اضافه کرد: جمعیت این نوع پرنده به ویژه در اروپا رو به کاهش است چونکه با ساخت و سازهای جدید درز و شکاف ها که محلی برای آشیانه سازی این پرنده است گرفته می شود. از طرفی به سبب استفاده از سموم زیاد توسط مردم با کاهش جمعیت حشرات روبرو می باشیم و همین مساله جان این پرنده ها را تهدید می کند که باید خشکسالی و تغییر اقلیم را هم به آن اضافه کرد. به این علت حدود ۳۰ سال است که پایش این پرنده ها در حال انجام می باشد و با گذاشتن آشیانه های مصنوعی در ساختمان های درحال ساخت در اروپا که مشابه آجر هستند، اهتمام می شود از محل زندگی این پرندگان محافظت گردد.
وی با اعلان اینکه بادخورک ها شباهت های ظاهری بسیاری با هم دارند و همین مورد شناسایی آنان را سخت کرده است، اضافه کرد: در کشور ما چهار گونه بادخورک وجود دارد که دو گونه ی آن شباهت بسیاری به هم دارند. بادخورک دودی و معمولی می توانند از درز و شکاف های ساخت و سازهای مصنوعی در شهرها بهره گیرند. ممکنست بادخورک ها در آپارتمان های خیلی از شما ساکن باشند و شما از وجود آنها اطلاعی نداشته باشید. ما در حاشیه نوار جنوبی کشور بادخورک دودی هم داریم. بادخورک کوهی نیز آشیانه کاسه ای دارد و در درز و شکاف صخره ها زندگی می کند. بادخورک کوچک نیز بیشتر در زاگرس دیده می شود و با علف سبدی درست می کند که به حاشیه دیواره ها می چسباند و جمعیت آن نسبت به بادخورک های دیگر در کشور ما کمتر هستند.
این کارشناس به تفاوت بادخورک ها و پرستوها اشاره نمود و اظهار داشت: بادخورک بطورکامل با پرستو متفاوت می باشد. نحوه پرواز و اندازه بال های آنان متفاوت هستند. بادخورک ها برخلاف پرستوها اصلاً روی سیم و درخت نمی نشینند و انگشت های کوچکی دارند که از آن برای گرفتن دیواره ها استفاده می نمایند و برخلاف نوک کوچک شان، دهان بزرگی دارند.
شکوهی با نمایش یک جوجه بادخورک بیان کرد: در این فصل بیشتر جوجه های بادخورک ها درآمدند و از این به بعد کم کم به سوی آفریقا مهاجرت می کنند و مدت زمان زیادی از زندگی شان را در این قاره می گذرانند. شما می توانید تا دو ماه آتی همین بادخورک ها را در آفریقا ببینید. در حقیقت ما بادخورک ها را چهار ماه از سال در ایران می بینیم. بادخورک ها در شب هم درحال پرواز هستند و این توانایی را دارند در صورتیکه یک نیم کره مغزشان درحال استراحت است با نیم کره دیگر پرواز را ادامه دهند یا یک بال را با سرعت بیش از بال دیگر تکان دهند.
وی با بیان این که بادخورک در معرض تهدید نیست، اضافه کرد: اما جمعیت بادخورک ها در کشورهای اروپایی به سرعت رو به کاهش است و این نوع پرنده در انگلیس در فهرست قرمز قرار گرفته است.
در این جلسه افرادی که پیشینه مراقبت و نگهداری از بادخورک ها را داشتند، تجربیات خودرا به اشتراک گذاشتند و در ادامه شکوهی توضیح داد: نگهداری از بادخورک کار دشواری است و به عبارتی کار هرکسی نیست و حتی رهاسازی این پرنده اصول خودش را دارد بدین سبب اگر بادخورکی را پیدا کردید آنرا پرتاپ نکنید چون اگر امکان پرواز نداشته باشد صددرصد لطمه می بیند.
منبع: لوازم حیوان خانگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب