آیا لایه ای که بر سطح آبلیموی خانگی ایجاد می شود، بی خطر است؟

آیا لایه ای که بر سطح آبلیموی خانگی ایجاد می شود، بی خطر است؟

به گزارش لوازم حیوان خانگی، به قول یک متخصص علوم و صنایع غذایی، آبلیمو به خاطر اسیدیته بالا، ذاتا محیط مساعدی برای رشد خیلی از باکتری ها و کپک ها نیست. اما برخی میکروارگانیسم ها بخصوص مخمرها و قارچ ها هستند که می توانند در این شرایط سخت هم رشد کنند، بخصوص اگر شرایط نگهداری مناسب نباشد.



فاخره بهبهانی: شاید تاکنون دقت کرده باشید که گاهی بعد از مدتی، لایه ای نازک یا حتی ضخیم روی سطح آبلیموی خانگی ظاهر می شود. اما این لایه چیست؟ آیا نشانه ای از فساد است یا پدیده ای طبیعی و بی خطر؟

دکتر نسرین مویدنیا، متخصص علوم و صنایع غذایی در گفتگو با خبرآنلاین می گوید: پاسخ این سؤال، برخلاف ظاهر ساده، از نگاه میکروسکوپی بسیار مهم، پیچیده و حتی اخطار دهنده است. آبلیمو به خاطر اسیدیته بالا (معمولاً با pH کمتر از ۳) ذاتا محیطی نامساعد برای رشد خیلی از باکتری ها و کپک هاست. اما برخی میکروارگانیسم ها بخصوص مخمرها و قارچ هایی که «اسیددوست» یا «تحمل کننده اسید» هستند، می توانند در این شرایط سخت هم رشد کنند، بخصوص اگر شرایط نگهداری مناسب نباشد.

آن لایه نازک، نوعی کپک زدگی است


مخمرهای فیلمساز، که به آنها «کام ییست» هم می گویند، گروهی از مخمرها هستند که می توانند در محیط اسیدی و با مقدار کمی مواد مغذی هم رشد کنند. آنها عاشق اکسیژن اند و وقتی سطح آبلیمو با هوا در تماس است، شرایط برای آنها ایده آل می شود. این مخمرها از اسیدهای آلی یا مقادیر ناچیز قند باقی مانده در آبلیمو تغذیه می کنند و لایه ای نازک اما قابل مشاهده در سطح مایع ایجاد می کنند.

در ابتدا امکان دارد این لایه تنها نشانه ای از رشد همین مخمرها باشد و به نظر خطرناک نرسد. اما مشکل اصلی از جایی شروع می شود که همین رشد، سبب تغییر شرایط محیط سطحی می شود. با مصرف اسیدها توسط مخمرها، pH در این ناحیه امکان دارد کمی بالا برود، این اتفاق با اینکه جزئی است، اما برای گروه دیگری از میکروارگانیسم ها مثل کپک ها، فرصت مناسبی به حساب می آید.



این کپک ها قابلیت ترشح سم هم دارند


کپک هایی که امکان دارد از پوست لیموها، ابزار کار یا حتی هوای محیط وارد آبلیمو شده باشند، در این شرایط جدید می توانند جوانه بزنند، رشد کنند و بدتر از همه، سم تولید کنند. بعضی از این کپک ها مایکوتوکسین هایی تولید می کنند که مصرف آنها می تواند به سلامت کبد، کلیه و حتی سیستم ایمنی صدمه بزند.

نکته نگران کننده اینست که حتی اگر لایه کپک برداشته شود، این سموم می توانند به اعماق مایع نفوذ کرده باشند و دیگر به آسانی قابل شناسایی یا حذف نیستند. به همین دلیل، تأکید بر اینست که اگر لایه ای مشکوک بر سطح آبلیمو ظاهر شد باید کل محتویات دور ریخته شود.

کپک ها با جوشاندن از بین نمی روند


گاهی دیده می شود که افراد تصور می کنند جوشاندن یا حرارت دادن آبلیمو بعد از بروز این لایه می تواند آنرا «احیا» یا «ضدعفونی» کند! در حالیکه مایکوتوکسین ها بسیار مقاوم اند و دمای بالا هم معمولاً قادر به تخریب کامل آنها نیست. این نکته نشان داده است که پیشگیری، مهم تر و مؤثرتر از درمان است.

برای کاهش احتمال ایجاد این لایه ها، سفارش می شود آبلیمو در ظروف شیشه ای تمیز، دربسته و در یخچال نگهداری شود. همینطور بهتر است در مقادیر کم تهیه تا زودتر مصرف شود. استفاده از لیموهای سالم، شست وشوی دقیق و عدم تماس با دست یا وسایل آلوده هم از اصول مهم بهداشت در تهیه آبلیموی خانگی است. در نهایت، هر چند ظاهر لایه ها امکان دارد بی آزار به نظر برسند، اما پشت این نقاب نازک، گاهی تهدیدهای واقعی و پنهان برای سلامت نهفته اند.

در دنیای ایمنی غذایی، اصل احتیاط همیشه حرف اول را می زند: اگر شک دارید، مصرف نکنید. این جمله ساده اما کلیدی می تواند از خیلی از خطرات پنهان در غذاهای خانگی پیشگیری کند، حتی اگر آن غذا با عشق تهیه شده باشد.



۴۷۲۳۲


1404/05/03
12:12:38
5.0 / 5
12
تگهای خبر: آب , متخصص , هوا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
petpart لوازم حیوان لوازم حیوانات خانگی

تگهای لوازم حیوان خانگی پت پارت

PetPart لوازم حیوان خانگی

لوازم حیوانات خانگی

ارائه اطلاعات و آموزش در مورد نگهداری حیوانات خانگی

petpart.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم حیوان خانگی محفوظ است