یك مسئول در دانشگاه علوم پزشكی مازندران خبر داد
اجرای طرح پژوهشی برای درمان بیماران دیابتی
لوازم حیوان خانگی: مازندران مسئول مرکز نوآوری سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران از اجرای طرح پژوهشی سلول های ترشح کننده انسولین حساس به گلوکز از سلول های بنیادی مشتق از خون قاعدگی و با بهره گیری از پلاسمای غنی از پلاکت در درمان بیماران دیابتی آگاهی داد.
سید احسان اندرامی در گفتگو با ایسنا ضمن اشاره به اجرای طرح تحقیقاتی فناورانه در درمان بیماران دیابتی، اظهار نمود: سلول های ترشح کننده انسولین حساس به گلوکز از سلول های بنیادی مشتق از خون قاعدگی و با استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت ایجاد می شود.
وی ادامه داد: سلول های ترشح کننده انسولین حساس به گلوکز از سلول های بنیادی مشتق از خون قاعدگی با استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت بوده و در درمان بیماران دیابتی نقش مهمی دارد.
اندرامی خاطرنشان کرد: با عنایت به فیلد پژوهشی، مطالعاتی در زمینه بیوتکنولوژی سلول های بنیادی، سلول درمانی و پزشکی بازساختی انجام داده ایم، حاصل فعالیتهای پژوهشی و فناوری انتشار بیشتر از ۱۰۰ مقاله ISI در مجلات معتبر، ثبت اختراع، تالیف و ترجمه ۸ عنوان کتاب به زبان فارسی و انگلیسی است.
دکترای تخصصی بیوتکنولوژی پزشکی، خاطرنشان کرد: تابحال از روش های مختلف به منظور کنترل و درمان بیماری دیابت استفاده شده است که از این بین میتوان تزریق روزانه انسولین بعنوان رایج ترین شیوه کنترل بیماری دیابت و همینطور انجام پیوند پانکراس و یا جزایر پانکراسی را نام برد.
اندرامی اظهار داشت: هر یک از این شیوه ها، عوارض و محدودیت هایی دارد تزریق روزانه انسولین تنها بعنوان یک عامل کنترل کننده بیماری است و توانایی درمانی ندارد، همینطور انجام تزریق روزانه کاری دردناک است و مورد دیگر هزینه بالای این شیوه است.
وی افزود: پیوند پانکراس هم باآنکه تاثیرات بسیار مثبت بر شرایط بهبود بیماری دارد، اما از مشکلاتی همچون کمبود اهدا کننده، احتمال رد پیوند به وسیله سیستم ایمنی فرد و همینطور استفاده طولانی مدت از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی پس از انجام پیوند برخوردار می باشد که خود سبب ایجاد عوارض بیشتر و در نهایت تحمیل هزینه به بیمار می شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مازندران، اظهار داشت: از این جهت، انجام پژوهش به منظور دستیابی به درمانی موثر با حداقل عوارض ضروریست.
اندرامی خاطرنشان کرد: به تازگی محققان در تلاشند تا سلول های بتای بالغ با توانایی تولید و ترشح انسولین را از یک منبع سلولی همانند سلول های بنیادی تولید کنند.
به قول این استادیار دانشگاه علوم پزشکی مازندران، در دو دهه اخیر پروتکلهای گوناگونی طراحی شدند تا سلول های انسولین ساز یا ارگانوئید جزایر پانکراسی را در محیط لابراتوار تولید کنند ولی مشکل بیشتر این پروتکل ها، بازدهی پایین تمایز سلول های انسولین ساز و هزینه بر بودن آنها به علت استفاده از عامل های رشد فراوان است.
وی تصریح کرد: استفاده از خون قاعدگی بعنوان یک منبع ارزان برای استخراج سلول های بنیادی اتولوگ و آلوژن و پلاسمای غنی از پلاکت خود بیمار، راهکاری برای حل این مشکل است. ازاین رو در این پژوهش بر آن شدیم تا از سلول های بنیادی مشتق شده از خون قاعدگی، با استفاده از یک پروتکل بهینه سازی شده با پلاسمای غنی از پلاکت، سلول های بتا انسولین ساز تولید نماییم.
اندرامی ضمن اشاره به این که در این راستا «ریحانه نصیری منصور»، دکتری تخصصی مهندسی بافت، در طراحی و اجرای طرح تحقیقاتی حاضر بوده تا کار تحقیقاتی صورت گیرد، اظهار نمود: در این پژوهش توانستیم با طراحی یک پروتکل تمایزی بهینه شده با پلاسمای غنی از پلاکت، شبه جزایر لانگرهانس پانکراس را در لابراتوار تولید نماییم.
دکترای تخصصی بیوتکنولوژی پزشکی مازندران با تکیه بر خصوصیت ها و نوآوری های در ارتباط با این پژوهش فناورانه اظهار داشت: در این پژوهش برای نخستین بار، با یک پروتکل بهینه شده با پلاسمای غنی از پلاکت و با استفاده از سلول های بنیادی با منشا خون قاعدگی، سلول های شبه بتا انسولین ساز پانکراس تولید شد که به غلظت های مختلف از قند گلوکز پاسخ می دهند.
وی ادامه داد: با عنایت به قابلیت استخراج آسان پلاسمای غنی از پلاکت و در دسترس بودن سلول های بنیادی خون قاعدگی و عدم احتیاج به استفاده از بعضی عامل های رشد گران قیمت، تولید این سلول های انسولین ساز از لحاظ اقتصادی به صرفه خواهد بود و می تواند در آینده نقش بسزایی در کاهش هزینه های درمان بیماران دیابتی داشته باشد.
سرپرست دانشکده تکنولوژی های جدید پزشکی مازندران افزود: فاز آزمایشگاهی این مطالعه با موفقیت به انجام رسیده است. در صورت موفقیت در مراحل پیش بالینی مدل حیوان دیابتی و آزمون های کارآزمایی بالینی، امکان تولید محصول سلولی و عرضه پروتکل این سلول درمانی در بیمارستان ها جهت درمان بیماران دیابتی نوع یک امکانپذیر خواهد شد.
اندرامی اضافه کرد: عرضه پروتکل این سلول درمانی در جهت درمان بیماران دیابتی نوع یک موثر خواهد بود. همینطور با عنایت به قابلیت تولید این سلول ها در داخل کشور، از لحاظ اقتصادی به صرفه خواهد بود و کاهش هزینه های درمان بیماران دیابتی را به دنبال خواهد داشت.
وی اظهار داشت: از آنجاییکه انجام پژوهش های کاربردی در زمینه سلول درمانی وح مطالعات در مورد اثربخشی بالینی فراورده های سلولی احتیاج به حمایت دارد و برای درمان بیماران دیابتی لازم است، توسط مسئولان مربوطه حمایت های لازم در این حوزه صورت گیرد.
مدیر گروه زیست فناوری پزشکی دانشکده تکنولوژی های جدید پزشکی مازندران ضمن اشاره به اهداف و سایر برنامه های پژوهشی فناوری، خاطرنشان کرد: با همراهی حوزه معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مازندران واهدافی که در مرکز رشد اقماری دانشکده تکنولوژی های جدید پزشکی محقق می شود، استفاده از شبه جزایر پانکراسی ساخته شده در لابراتوار در مطالعات پیش بالینی و کارآزمایی بالینی در بیماران دیابتی است.
منبع: petpart.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب